HAZA RÉGIÓ Berényi: az aradi tizenhármak állhatatossága példamutató kell legyen a felvidéki magyaroknak

Berényi: az aradi tizenhármak állhatatossága példamutató kell legyen a felvidéki magyaroknak

809
hirdetés

IMG_4452Az aradi tizenhármak állhatatossága és emberi ereje példamutató kell, hogy legyen a felvidéki magyarságnak ahhoz, hogy választ tudjon adni a kihívásokra – jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke vasárnap Révkomáromban, a felvidéki magyar pártnak a nemzeti gyásznap alkalmából rendezett központi megemlékezésén.

    Berényi József a megtelt révkomáromi városi művelődési központban mondott beszédében felidézte a világosi fegyverletétel utáni történelmi eseményeket. A pártelnök óriási emberi teljesítménynek nevezte a szabadságharc legfőbb katonai vezetőinek azon döntését, hogy – bár lehetőségük lett volna rá – mégsem menekültek el, vállalták a halált, így alacsonyabb rangú katonák egész sorának az életét mentették meg azzal, hogy a hatalom nem azokon hajtotta végre tervezett retorzióit.
„Mindegyikük férfiasan helytállt, mindegyikük óriási emberi erőről adott tanúbizonyságot” – jelentette ki. Rámutatott: a vértanúk helytállása, ez a fajta elkötelezettség, amely emberi erő és kitartás tekintetében példamutató, szellemiségében ma is meg kell jelenjen a felvidéki magyarság hétköznapjaiban ahhoz, hogy ez a közösség sikerrel tudjon megbirkózni az őt folyamatosan érő kihívásokkal.
Az MKP politikusa ilyen kihívásként említette a felvidéki magyar oktatásügyet kedvezőtlenül érintő folyamatokat – egyebek mellett azt a magyar kisiskolák közel harmadának bezárásával fenyegető kormányzati intézkedést.
Ennek kapcsán hangsúlyozta: a felvidéki magyarság jövője a kultúrájában és az oktatásban fogalmazódik meg, s a közösségnek ezért kell összefognia iskolái érdekében, és az aradi vértanúk emberi erejét és állhatatosságát felmutatva, nemet kell mondania iskolái bezárására.
„Ez a szellemiség velünk kell, hogy legyen (…) mert ha nem lesz, akkor nem tudjuk véghezvinni azt, amire szükségünk van” – mutatott rá a pártelnök. Kiemelte: nem az a megoldás, hogy a magyar iskolák ügyében az legyen a kérdés, hogy melyik intézmény maradjon meg és melyik nem, hanem az, hogy az iskolák megszüntetésére vezető – vonatkozó intézkedéseiben jövő ősszel hatályba lépő – törvény megváltozzon.
A beszéd után a megemlékezés a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor fiataljainak fellépésével folytatódott.

MTI

fotó: dunataj.sk/Jakab I.

VMK Komárom 4/10/2015

Posted by dunataj.sk on 4. október 2015

hirdetés
Previous articleMegijedt a jelvénytől…
Next articleDízelbotrány – Német sajtó: 2008 óta manipulálták az adatokat, sokan tudtak róla