HAZA HÍR-MIX Beíratás előtt a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolában

Beíratás előtt a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolában

665
hirdetés

Ősszel már a tizedik tanév kezdődött a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolában, amely az intézményalapító és -vezető képzőművészről kapta a nevét.A több mint ezer diákkal működő intézmény központja Hetényben van, Komáromban pedig az Európa-udvar 18. szám alatt találhatófőépületben és aBelga házban működnek.A pedagógusai hiánypótló tevékenységet folytatnak, hiszen nem csak a komáromi tantermekben, hanem további 24 településen isfoglalkoznak a képzőművészet, zene, tánc és színjátszás iránt érdeklődő tanulókkal.Április 15-től június 15-ig várják a jelentkezőket a következő tanévre.

E művészeti alapiskola a szlovák oktatási tárca által besoroltoktatási intézményként a 2013/2014-es tanévben nyitotta meg kapuit. — Magyar és szlovák nyelven is oktatunk a négy tagozatunkon, amelyek a következők: zene, tánc, képzőművészet ésszínjátszás. Míg a zenetanítás egyéni, a többi tagozaton csoportosformábanfolyik az oktatás. A tanulókat érdemjegyekkel értékeljük, s a tanév végén bizonyítványt kapnak – mondta el lapunknakCzafrangó Sylvia igazgató.

Czafrangó Sylvia, az intézmény alapító igazgatója

A selyemfestéstől a népművészeti technikákig

Megtudtuk, hogy az egyes tagozataikon elméleti és gyakorlati ismeretekre is szert tesznek a növendékek.– A képzőművészeti tagozatra járók megismerkednek atechnikák széles skálájával, amelyek a következők: grafika, festészet, kombinált  és népművészeti technikák, tájművészet, rajz, agyagozás-kerámia,porcelántárgyak készítése és festése, fusing/üvegrogyasztás, ólomüveg-tiffany, textilművészet és tűzzománc, illetve mindezek különféle változataival — ecsetelte.

Az óvodás korú gyerekek részére minden tagozatukon 1 vagy 2 éves előkészítő oktatást nyújtanak. A „képzőművészetisek“ alapfokú képzése 9 évig tart, záróvizsgával és kiállítással fejeződik be. A tanulók az évek során tárlatokon, workshopokon, osztálykirándulásokon, hazai és nemzetközi versenyeken, nyári napközis képzőművészeti táborokban is részt vehetnek, s atanulmányaik elvégzéséről szólóoklevelet kapnak, akárcsak más tagozatokon.

Zumba, színpadi és hastánc, maszkjáték…

Majd az igazgató arról beszélt, hogy a kisgyerekek esetében a tánc az az eszköz, amely a zenéhez is vezeti, és érzékennyé teszi őket a zenei kifejezőeszközök megértésére. Ugyancsak lehetővé teszi a zenei élmények mozgással való kifejezését, s egyúttal támogatja a zenei mozgáskészségük fejlődését is.– Az alapiskolásoknak a következő táncstílusokat oktatjuk:színpadi és karakter táncok, divattánc, show tánc,musical-koreográfiák részletei, diszkó, zumba, hastánc, táncelőkészítő gimnasztika, jazzbalett, balettalapok. E tagozatunk diákjainak különféle rendezvényeken való fellépéseket biztosítunk, táncbemutatókat rendezünk, valamint részt vehetnek tartalmas osztálykirándulásokon, táncelőadásokon, hazai és nemzetközi versenyeken és nyári napközis tánctáborokban.Az alapfokú képzésük 8 év tart, majd abszolvens vizsgával és fellépéssel zárul, s a végzősök oklevelet kapnak tanulmányaik elvégzéséért.

Ami pedig a színjátszás tagozatukat illeti: annak diákjai 8 éven át, játékos, kreatív foglalkozások keretében elsajátíthatják a színpadi mozgást és beszédtechnikát, szituációs gyakorlatokat végeznek, színpadi előadásokat és maszkjátékokat tanulnak be, valamint táncolnak is. Hazai és nemzetközi versenyeken, fellépéseken, színházi előadásokon és színjátszó táborokban vesznek részt.

Ahol a népi hangszerek is helyet kaptak

A zenetagozatuk küldetéséről kifejtette: — A diákjainkat a zene szeretetére neveljük, illetve bővítjük és fejlesztjük  a zenei készségeiket, képességeiket, tapasztalataikat. Ők a következő főtantárgyak és hangszerek közül választhatnak: zongora,  keyboard, klasszikus és elektromos gitár, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, ütős hangszerek, népi hangszerek (citera, hegedű, nagybőgő, brácsa, cselló, harmonika, koboz, tekerőlant), valamint vonós hangszerek (hegedű, cselló, nagybőgő) és ének.

Zeneművészeti fellépések, zenebemutatók, osztálykirándulások, zenei előadások, hazai és nemzetközi versenyek, valamint nyári napközis zenetáborok is várnak a gyerekekre. — Mindnyájuknak megfelelő zeneelméleti tudást is biztosítunk, ám a fő hangsúlyt a hangszeres, illetve énekoktatásra fordítjuk, amiből magas szintű képzésben részesülnek. A zenetagozaton 8 évig tart az alapfokú képzés, ami szintén abszolvens vizsgával és koncerttel, valamint a kiérdemelt oklevél átadásával zárul.

Árulkodó kupák és lehetőségek garmadája

Azt is elárulta: a diákjaik már számos bel- és külföldi versenyen nyertek díjakat. Olyanok is akadtak, akik Európa-bajnokok lettek, amiről a termeiket díszítő arany-, ezüst- és bronzérmek, kupák, oklevelek is árulkodnak. Azt is fontosnak tartják, hogy a tanítványaik és tanáraink rendszeresen fellépéseikkel színesítséka Komáromban és a környező településeken rendezendő kultúrműsorokat. – A diákjaink félévente osztálykoncerteken, továbbá karácsonyi műsorokon is szerepelnek. Minden évben tartunk 5 évvégi gálakoncertet és táncfellépést,  kiállítással egybekötve a régiónk különböző településein. Évente megrendezzük a háromfordulós belső iskolai táncversenyünketmás-más településeken, amelyekre diákjaink saját koreográfiával nevezhetnek be – sorolta alehetőségeket.  Az iskolájuk együttműködik bel- és külföldi oktatási és kulturális intézményekkel, így galériákkal, színházakkal. Továbbá a művészeti középiskolákban és felsőoktatási intézményekben továbbtanulni akaró tanítványaikat tehetségvizsgákra is szívesen felkészítik.

– A művészeti iskolánkhoz tartozó, különböző helyszíneken 47 magasan szakképzett és művészileg elismert tanár oktat, akik folyamatos szakmai továbbképzéseken vesznek részt. Velük együtt április 15-től június 15-ig afőépületünkbe várjuk azokat a gyerekeket, akik a következő tanévben nálunk szeretnék csiszolni a tehetségüket. A családoknak lehetőséget kínálunk betekinteni atanítási órákra,a korszerűen felszerelt tükör- és rajztermünkbe,galériánkba, zenepavilonunkba…, s megismerkedhetnek a szakoktatókkal, illetve további tájékoztatást kapnak. Mivel hivatalosan bejegyzett művészeti alapiskola vagyunk, az állami intézményekhez hasonlóan állami támogatásban részesülünk. Ezért a szülőknek nem kell a magas tandíjtól tartaniuk, csupán némi eszközvásárlási hozzájárulást kérünk tőlük – zárta tájékoztatását Czafrangó Sylvia igazgató.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

Fotó: a szerző

hirdetés
Previous articleSELYÉSEK A FÖLDRAJZ VERSENYEKEN
Next articleMagyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!