HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Befogták a Pest megyében rejtőző veszélyes aligátorteknőst

Befogták a Pest megyében rejtőző veszélyes aligátorteknőst

4172
hirdetés

alligtekSikerült befogni az egyik Pest megyei kisváros patakjában augusztus eleje óta rejtőző, emberre is veszélyes aligátorteknőst – közölte a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora az MTI-vel.

Szilágyi István elmondta, hogy kedd délután Both Zoltán veszélyesállat-befogóval a szokásos „beetetős” sétájukon voltak a Zsámbéki-medence településének érintett patakjánál, amikor Both észrevette, majd kézzel, a farkánál megragadta a veszélyes állatot. Közös erővel kiemelték a mederből, majd egy ládába zárták. Az állatot tavasszal valószínűleg a veresegyházi medveotthon egyik védett, vizes helyére, megfelelő körülmények közé helyezik el.
A két szakember rendszeresen kijárt az aligátorteknős feltételezett tartózkodási helyéhez, és döghúst helyeztek el a patakmeder egy pontján, hogy ne vándoroljon tovább, inkább egy helyre szokjon. A befogással megvárták a hűvösebb időt, amikor a teknős viszonylag gyakran kimegy a napra „feltöltődni”.
Az állatvédő liga kurátora augusztus 7-én jelezte az MTI-nek, hogy egy emberre is veszélyes, körülbelül 7 kilós aligátorteknőst fedeztek fel az egyik Pest megyei kisváros patakjában. Szándékosan nem nevezte meg a települést, nehogy „önjelölt vadászok” üldözni kezdjék az agresszív, veszélyes teknőst. Csupán annyit árult el, hogy a Zsámbéki-medence egyik városának játszótere melletti patakban, „susnyás”, lápos helyen, számára ideális, bő egyméteres vízben bújt meg a vélhetően 10-13 éves állat.
Az aligátorteknőshöz az 1990-es évek végéig könnyen hozzá lehetett jutni, bárki tarthatott ilyet otthon az akváriumban, csakhogy mostanra ezek az állatok kinőtték az akváriumokat, és gazdáik közül többen az eledelül szolgáló húst sem akarják megvenni nekik, inkább megszabadulnak tőlük – magyarázta Szilágyi István, aki ismételten kérte a hasonló veszélyes állatok tulajdonosait, hogy ha meg akarnak válni kedvencüktől, ne eresszék szabadon, hanem szóljanak az állatvédőknek.
A felnőtt, 25-30 éves aligátorteknős akár a 30 kilós súlyt is elérheti, s 70-80 évig is elélhet. Egyetlen harapással akár egy kapanyelet is képes megroppantani, vagyis komoly sérüléseket okozhat az embernek.

MTI

hirdetés
Previous articleAz iráni elnök elismerte, hogy a holokauszt „történelmi tény”
Next articleVan megoldás!