HAZA RÉGIÓ Befejeződött a kórház korszerűsítése Dél-Komáromban

Befejeződött a kórház korszerűsítése Dél-Komáromban

740
hirdetés

11A Selye János Kórház az elmúlt években jelentős szerkezetátalakításon esett át. Átalakult az intézmény működési struktúrája és így szerepe is megváltozott az egészségügyi ellátórendszerben. A struktúraváltással párhuzamosan a kórház jelentős, mintegy 800 millió forintos fejlesztést hajtott végre, az új kónikus belgyógyászati részleg kialakítása mellett, számos nagy értékű orvosi berendezés is beszerzésre került. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul a betegellátás minősége is.

Dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az átadás előtt elmondta, hogy az elmúlt hónapokban átalakították az egészségügyi rendszer háttérintézményeit. A kórházak új működési rendjében az intézmények függetlenségének megtartása mellett megyei együttműködési rendszert alakítanak ki, „melyben minden kórház főigazgatójának lesz szava”. Az ország kisebb kórhazaiban is jelentős fejlesztések zajlanak, amely révén a helyiek megkapják a megfelelő ellátást s a működés is fenntartható – tette hozzá.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, köznevelési államtitkár rámutatott: a fejlesztések könnyebbé teszik a kórház dolgozóinak munkáját.

– Ez a projekt közös ügy volt, sokan dolgoztunk érte vállvetve, a közös munkának most megvan az eredménye. Túl vagyunk egy közel 800 millió forintos beruházáson, mely nagyban emeli a betegellátás színvonalát – fogalmazott az államtitkár.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta, az elmúlt években számos olyan működési kérdés merült fel a kórházzal kapcsolatban, amikor fontos volt a párbeszéd és az együttműködés. Leszögezte, a pályázat kapcsán az a legfontosabb, hogy lássuk mögötte az embereket, a kórházi dolgozókat, és a betegeket. Hozzátette, az önkormányzat eddigi is igyekezett megadni minden segítséget az egészségügyi intézménynek, és vigyázó szemeit a jövőben is a kórházon tartja majd. A városvezető kiemelte jelen beruházással a komáromi kórház hosszú távú működése biztosított.

Dr. Ferencz Péter főigazgató közölte, a kórház egy meglévő részében alakították ki a 15 ágyas, krónikus betegeket ellátó részleget, három- és négyágyas kórtermekkel, vizesblokkokkal. Korszerű műszerek beszerzésére 400 millió forintot fordítottak.

A most beszerzett digitális röntgent, az ultrahangkészülékeket, a sebészeti lézereket, altató- és lélegeztető gépeket diagnosztikai területen, valamint az egynapos sebészetben és a járóbeteg-ellátásban is használják.

Teljesen megújították a kórház informatikai rendszerét és egy új medikai szoftvert állítottak rendszerbe, ez utóbbi az elszámolási feltételeket segíti. A projekt része még a fűtéskorszerűsítés, amely energia- és költségtakarékossá tette a kórház, illetve a rendelőintézet fűtését.

A kórház további tervei szerint 30 ágyon szeretnék megvalósítani a több betegségben szenvedő, idős páciensek emelt szintű gerontológiai ellátását – tette hozzá a főigazgató.

– Megtörtént a krónikus belgyógyászati rész építészeti átadása-átvétele, a héten megkezdődhet a használatba vételi eljárás, a betegeket így már áprilisban fogadni tudjuk az újonnan kialakított osztályon – mondta el a Selye János Kórház főigazgatója, dr. Ferencz Péter. A beruházás legnagyobb részét az eszközfejlesztés teszi ki, mintegy 400 millió forint összértékben érkeznek új gépek és eszközök az intézménybe.

– Megkaptuk már az ultrahangkészülékeket a kardiológiára és a röntgenbe, de folyamatosan érkeznek a digitális röntgengépek, a laboreszközök, az egynapos sebészetben használatos eszközök. Májusban már szeretnénk az egynapos sebészeten ortopédiai műtéteket végezni, ehhez a hónap folyamán megérkezik az artroszkópos szett. Kaptunk 55 darab új ágyat is. Mindezzel párhuzamosan folyik a bútor- és az informatikai fejlesztés is – tette hozzá a főigazgató.

A kórház régebbi, de jó állapotú és használható gépei, eszközei más osztályokra kerülnek át, így továbbra is a komáromi betegek ellátását segítik. A beruházás ez év március 31-vel ér véget.

Dr. Ferencz Péter végül a kórház lehetőségeit vázolva kiemelte az együttműködés fontosságát és lehetőségét, potenciális partnerként említve a megyei társintézmények mellett az észak-komáromi kórházat is.

A komáromi Selye János Kórházban 70 ágyas krónikus belgyógyászat működik, aktív reumatológiai ellátást 20 ágyon nyújtanak, az egynapos sebészet és nőgyógyászat részlege 15 ágyas.

A projektről részletesen:

• A volt gyermekgyógyászati osztály helyén új, 15 ágyas krónikus belgyógyászati részleg került kialakításra. Az új osztály megújult falak között, frissen kialakított, modern vizesblokkokkal, a mai kor igényeinek megfelelő betegágyakkal fogadja a Kórház ellátási területének betegeit

• Megújult a fűtési rendszer, mely a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás biztonságosságának emelése mellett költségcsökkentést is eredményez

• Számos új orvosi eszköz került beszerzésre. Modern, digitális röntgen-készülékekkel, ultrahang-készülékekkel, egynapos sebészeti eszközökkel, labor-automatákkal, kardiológiai-, gasztroenterológiai-, szemészeti-, urológiai-, reumatológiai-, fül-orr-gégészeti-; a gyógytornát és az ápolást segítő műszerekkel, eszközökkel gazdagodott a kórház, melyek az ellátás színvonalának emelését, új, eddig Komáromban nem alkalmazott műtéti eljárások bevezetését is lehetővé teszik

• Modernizálták a kórház informatikai rendszerét, amely így jobban támogatja a betegellátást

Galéria: Befejeződött a komáromi kórház korszerűsítése

komarom.hu

hirdetés
Previous articleÍró-olvasó találkozó Gyüre Lajossal
Next articleBMW 225i Active Tourer: Nyitás – egyszerre két irányba…