HAZA HÍR-MIX Befejeződött a kampány, mától kampánycsend van

Befejeződött a kampány, mától kampánycsend van

913
hirdetés
 49911_305_210

A november 15-én megvalósuló helyhatósági választás kampánya november 13-án reggel 7 órakor befejeződött, s elkezdődött a 48 órás kampánycsend. A választás befejezéséig ekkortól tilos valamelyik jelölt mellett vagy ellene kampánytevékenységet folytatni. A választási helyiségek szombaton reggel 7.00 órakor nyitnak ki, szavazni este 20.00 óráig lehet. Ezután kezdődik el a szavazatok összeszámlálása.
A statisztikai hivatal este 20.00 órától folyamatosan közli majd a polgármester-választási eredményeket két honlapon is, a www.statistics.sk és a www.volbysr.sk portálokon. A hivatal szerint az adatfeldolgozás szempontjából a helyhatósági választás a legbonyolultabb választás Szlovákiában.
Szombaton összesen 2923 településen választanak Szlovákiában polgármestereket és képviselőket, beleértve a pozsonyi és kassai városrészeket is. Összesen 5989 választókörzetet alakítottak ki, a választásokat a választási bizottságok felügyelik, amelyek felett a Központi Választási Bizottság áll. A választópolgárok számára tájékoztató telefonvonalat is létrehoztak, a polgárok a választással összefüggő kérdéseikre szombaton reggel 7.00-től este 20.00 óráig a 02/4859 2312 és a 02/4859 2313-es telefonszámokon kaphatnak választ.
Szlovákiában több mint négymillió polgárnak van választójoga. Az előzetes becslések szerint ebből több mint 28 ezer az első választók száma. Azok száma, akik más választáson már részt vettek, de a helyhatósági választáson első alkalommal járulhatnak az urnákhoz 256 ezer. Választani csak az állandó lakhelyen lehet.
A helyhatósági választáson a külföldi állampolgárok is részt vehetnek. A szlovákiai állampolgároknak az érvényes személyi igazolványukkal kell igazolniuk magukat, a külföldieknek pedig a külföldiek lakóhelyét igazoló okmánnyal. Azok is szavazhatnak, akik egészségi okok miatt nem tudnak személyesen elmenni a választóhelyiségbe. Ha megkérik a körzeti választási bizottság tagjait, a mozgóurnát házhoz viszik.
A szavazat leadása előtt figyelmesen el kell olvasni a szavazólapot, amelyen feltüntetik az adott körzet képviselőinek maximális számát, ami azt jelenti, hogy legfeljebb ennyi jelöltet lehet bejelölni be a szavazólapon. A polgármesterjelöltek közül csak egyetlen jelölt választható.
A választópolgárok karikázással részesíthetik előnyben azokat a jelölteket, akiket választani szeretnének. A szavazólap abban az esetben is érvényes, ha sérült ugyan, de egyértelműen látható rajta, hogyan szavazott a választópolgár. Amennyiben a polgármester-választáson nem születik eredmény, két héten belül új polgármester-választást valósítanak meg.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleFontos értesítés a választásokkal kapcsolatban!
Next articleDisznóólban élte egész életét egy nyolcéves kislány