HAZA KÜLFÖLD Beatrix aláírta a lemondási okmányt, Vilmos Sándor az új holland uralkodó

Beatrix aláírta a lemondási okmányt, Vilmos Sándor az új holland uralkodó

822
hirdetés

A 75 esztendős Beatrix holland királynő kedden Amszterdamban – 33 évi uralkodás után – aláírta azt az okmányt, amellyel lemondott a trónról fia, Vilmos Sándor javára, és a 46 éves trónörökös ezzel Hollandia új uralkodójává vált.

    Az ünnepélyes aláírási ceremónia a Dam téren álló királyi palotában zajlott le. Az új király, hitvesével, Máxima hercegnővel és a trónról leköszönt édesanyjával együtt ezután megjelent a palota erkélyén, és üdvözölte a lelkendező tömeget.
    A tér zsúfolásig megtelt. Az emberek nagy része az uralkodóház narancssárga színébe öltözött, ilyen színű, külön erre az alkalomra készített és árusított, korona formájú fejfedőt viselt, vagy narancsszínű zászlókat lengetett, illetve léggömböket emelt a magasba.
    Magán a Dam téren – mondták illetékesek – csak 25 ezer ember fér el, ám a számítások szerint mintegy 800 ezren érkeztek Amszterdamba a királyi beiktatási ünnepségre. Szerte a városban hatalmas kivetítőket állítottak fel, amelyek segítségével figyelemmel lehet kísérni az összesen 14 órás eseménysorozat részleteit.  
    Az uralkodóváltást megelőző este Beatrix – aki a trónról történt lemondása után hercegnői címet visel – díszvacsorát adott a nemrég felújított Rijksmuseumban. A holland nemzethez intézett búcsúüzenetét – amelyben megköszönte a támogatást, és fia uralkodói felkészültségét hangoztatta – egyenes adásban közvetítették a tv- és rádióállomások.

MTI

hirdetés
Previous articleÁtadták az új Mercedes buszokat Budapesten
Next articleJenson Button 1500-as Ladával száguldozott Zsámbékon