HAZA HÍR-MIX Bauer Edit a szlovákiai túlkapásokról

Bauer Edit a szlovákiai túlkapásokról

766
hirdetés

bauer_edit_4Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője, az EP strasbourgi plenáris ülésén szólt Berényi József rendőrség általi zaklatásáról és a személyek szabad mozgása elvének sérüléséről:

A napokban ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy a szlovák kormány által 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény nemcsak hiányos, de alkalmazása túlkapásokra ad lehetőséget. Mint ahogy a törvény elfogadása anno politikai indíttatásból történt, politikai célt sejtet az is, hogy Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét beidézték a rendőrségre, amelyre az említett törvényre hivatkozva, névtelen (illetve olvashatatlan névvel ellátott) feljelentés alapján került sor.
Az eset jól bizonyítja, hogy a törvény kitűnően alkalmas az elsősorban szlovákiai magyar politikusok zaklatására, akár névtelen feljelentés alapján is.

A feljelentés szerint Berényi József egy olyan rendezvényen is részt vett Szlovákiában, ahol szlovák állampolgárok felvették a magyar állampolgárságot. A hatályos törvény szerint ez a szlovák állampolgárság elvesztésével jár, amit jelenteni kell a hatóságoknak, amit az állítólagos „friss” magyar állampolgárok nem tettek meg.

Továbbá, a szlovák törvényhozásnak egy olyan lépésére hívnám fel a figyelmet, mely ellentétes a személyek szabad mozgásának elvével az EU-n belül. A májusban jóváhagyott 190/2013-as törvény szerint kihágást követ el, aki nem jelenti be előre a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodást. Ráadásul büntethető a hatóságok részéről. A törvény nemcsak értelmetlen beavatkozás a polgárok magánéletébe, hanem nyilvánvalóan ellentmond a személyek szabad mozgása elvének.
mkp.sk

hirdetés
Previous articleSzíria – A CIA megkezdte a fegyverek szállítását a felkelőknek
Next articleAz OKS is Berényi Józsefet támogatja