HAZA BELFÖLD Bárdos: Dél-Szlovákiának segítségre, új munkahelyekre van szüksége

Bárdos: Dél-Szlovákiának segítségre, új munkahelyekre van szüksége

1127
hirdetés

44173 Bárdos Gyula mindenkinek, aki valamilyen szinten a politikával szeretne foglalkozni, azt ajánlja, olvassa el előbb Ladislav Mňačko Hogyan ízlik a hatalom (Ako chutí moc) című regényét. Tudhattuk meg abból a beszélgetésből, amelyet a szlovák közszolgálati televízió készített február 17-én az MKP köztársaságielnök-jelöltjével.
A beszélgetés során a műsorvezető elsősorban arra volt kíváncsi, a Csemadok elnöke szerint hogyan élnek a szlovákiai magyarok Dél-Szlovákiában. Bárdos szerint nehezen, mivel Dél-Szlovákiában a legnagyobb a munkanélküliség, és sajnos az elmúlt 20 év alatt Szlovákia eme részét rendkívüli módon elhanyagolták. „Nézzük csak meg a közművesítést, nincsenek ott megfelelő utak, az autópályát is inkább északon építették meg, annak ellenére, hogy hegyeket kellett átfúrni. Meggyőződésem, hogy ha Dél-Szlovákiában vezetett volna az autópálya, már oda-vissza kétszer megfordulhattunk volna az ukrán határtól Pozsonyig” – jelentette ki Bárdos.
A beszélgetés során úgy fogalmazott, a jelöltsége is elsősorban arról szól, hogy rámutasson Dél-Szlovákia elmaradottságára. Mint mondta, meg kell vizsgálni, mi ennek az oka, miért olyan magas azokban a régiókban a munkanélküliség, miért nincs az ott élő adófizető embereknek lehetősége a jobb megélhetésre. „Ezért elsősorban Dél-Szlovákia, valamennyi ott élő jelöltje kívánok lenni, tekintet nélkül a nemzetiségre, vallási vagy politikai hovatartozásra” – mondta.
Persze, meg kívánja szólítani az ország valamennyi polgárát, de az idő rövid, fizikailag lehetetlenség egész Szlovákiát bejárni, ezért többnyire az általa ismert dél-szlovákiai településeket látogatja végig, ahol többnyire lakossági fórumokon vesz részt. Bárdos azt mondja, az emberek pozitívan vették, hogy a történelem során először lesz magyar köztársaságielnök-jelölt is. A műsorvezető kérdésére, mit tehet a köztársasági elnök, hogy jelentős mértékben javuljon az említett Dél-Szlovákia helyzete, Bárdos azt felelte, tisztában van azzal, hogy az államfői jogkörök nem teszik lehetővé a helyzet korrigálását, de a köztársasági elnök a tekintélyével felhívhatja a figyelmet ezekre a kérdésekre, amelyekről az utóbbi időben senki sem beszél, bár nagyon fontos kérdésről van szó, mert az emberek, főleg a fiatalok elhagyják emiatt az országot. „Szeretném, ha legalább már a társadalmi vita elindulna ezekről a kérdésekről, ha tudatosítanánk, hogy Dél-Szlovákiának közművesítésre és segítségre, új munkahelyekre van szüksége” – vélekedik Bárdos.
Azt mondja, az emberi és kisebbségi jogokra is fel szeretné hívni a figyelmet, hogy a többség és a kisebbség párbeszédet folytasson egymással. Az a helyzet ugyanis, ami a kormány kisebbségi tanácsában jelenleg van, elfogadhatatlan, főleg a nagyobb létszámú kisebbségek számára. Bárdos szerint a köztársasági elnöknek ki kellene mondania, hogy Szlovákia valamennyi itt élő nemzetiség állama. Kifogásolta azt is, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, nem hívta fel a figyelmet a súlyos társadalmi problémákra, nem járt a parlamentbe, nem beszélt az ország helyzetéről. „Gondoljunk csak a nyitrai szélsőségesek támadásaira, vagy a Malina Hedvig-ügyre” – sorolta Bárdos, aki szerint a jelenlegi köztársasági elnök, ezekben az esetekben nem nyilvánított véleményt, ami rendkívül sajnálatos.
A beszélgetés során Bárdos azt is elmondta, tisztában van azzal, hogy nem ő ennek a választásnak a befutója, de ha támogatást kap, valamennyi állampolgár köztársasági elnöke lenne. „Kisebbségiként bele tudom magam élni más emberek gondjaiba, ezért államfőként egyértelmű álláspontra tudnék helyezkedni, ami jelenleg hiányzik ebben a tisztségben.
A műsorvezető arra is kíváncsi volt, minek köszönhető, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült 46 ezer aláírást összegyűjtenie a jelöltsége támogatásához. „Egyrészt az MKP elnökségi tagjaként, másrészt viszont a Csemadok elnökeként gyakorlatilag egy személyben politikus is vagyok meg a legnagyobb civil szervezet képviselője is, ezért feltételezték, hogy képes vagyok megszólítani az embereket. Politikusként és parlamenti képviselőként mindig a megegyezésre, a párbeszédre törekedtem, ezért úgy gondolták, hogy képes vagyok összefogni az embereket. A jelöltségem senki ellen sem irányul, a célom, hogy mozgósítsam a Dél-Szlovákiában élő embereket” – fogalmazott Bárdos. Mint mondta, az, hogy alig két hét alatt sikerült több mint 46 ezer aláírást összegyűjtenie, azt mutatja, hogy van támogatottsága. „Ezért elsősorban civil jelöltnek tartom magam” – mondta Bárdos, aki mindenhova igyekszik elmenni, ahova meghívják. Pártfórumai azonban nem nagyon lesznek, óriásplakátja is csak kevés, és minden anyaga kétnyelvű lesz.
Arra kérdésre, hogy valóban szeretne-e köztársasági elnök lenni, vagy csupán pártja láttatásáról van szó, Bárdos azt felelte nagyon szívesen lenne köztársasági elnök, hogy bebizonyítsa, őszintén gondolja, amit mond, és hogy javára legyen Szlovákia minden polgárának. „Tudatosítom azonban, hogy nem én vagyok a befutó, a számok is arról szólnak, hogy nehezen juthatok be a második fordulóba, de bízom benne, hogy az emberek ráébrednek, hogy a kisebbség képviselője is teljes értékű polgára ennek az országnak, és joga van arra, hogy köztársaságielnök-jelölt legyen” – jelentette ki Bárdos. Lehet, hogy neki még nem sikerül ez az álom, de az utána következőnek már sikerülhet. „Ha az Amerikai Egyesült Államokban megtörténhetett, hogy egy afroamerikai lett az ország elnöke, akkor Szlovákiában miért ne történhetne meg, hogy a magyar kisebbség képviselője lesz az államfő” – fűzte hozzá Bárdos.

Az STV-ben közvetített beszélgetés ITT>>> tekinthető meg.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHrala Gyula: Kalifornia ege alatt (7.)
Next articleUkrán válság – Lángokban áll a Függetlenség tere