Kezdőlap RÉGIÓ Barcelonai vendéggel és musicallel folytatódott a Czibor-emlékév

Barcelonai vendéggel és musicallel folytatódott a Czibor-emlékév

234
MEGOSZTÁS

Labdarúgótornával, vándorkiállítással, valamint nagyszabású életrajzi musical-lel kezdődött pénteken a Czibor 90 emlékév városunkban.

Emlékévvel tiszteleg Komárom önkormányzata legendás futballhőse, az Aranycsapat balszélsője, Czibor Zoltán előtt, aki augusztus 23-án lett volna kilencvenéves, szeptember elsején pedig halálának huszonkettedik évfordulója lesz. Pénteken délután mini-labdarúgótornával kezdődött az emlékév, amelyen a Komárom VSE, a Ferencváros és a Budapest Honvéd öregfiúk együttesei léptek pályára a Czibor Zoltán Sporttelepen. A mérkőzések előtt a jelenlévők közösen megkoszorúzták Czibor Zoltán emlékhelyét.

 
Az esemény a Monostori erőd Dunai-bástyájában folytatódott, ahol dr. Molnár Attila polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy kötelességük Czibor hagyatékát ápolni, megőrizni és a mindennapokban megélni. Ezután Csák Attila szobrászművész bemutatta a Czibor-szobor látványterveit, amely jövőre készül el. Szőllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete ezután elmondta, hogy annál nagyobb elismerés aligha érhet bárkit, hogy a városában köztéri egész alakos szobrot állítanak neki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki az emlékév fővédnöke is – emlékeztetett, Czibor Zoltán korának legjobb játékosa volt saját posztján.

– Egy olyan korban, amikor nemcsak a magyar labdarúgó-válogatottba, de egy első osztályú magyar csapat keretébe bekerülni is nehéz volt, dicsőséges tettnek nevezhető – emelte ki Szijjártó Péter.

A programsorozat részeként Arany pillanatok címmel vándorkiállítás nyílt a Dunai-bástyában, emellett bemutatták a Czibor, a Rongylábú című musicalt is.

Mezt hozott Barcelonából ajándékba

Az eseményen díszvendégeként jelen volt Czibor Zoltán két legidősebb lánya, Írisz és Erzsébet, továbbá az egykori balszélső csapattársa, Kocsis Sándor fia, ifjabb Kocsis Sándor, illetve az ötvenes évek nagy Barcelonájának harmadik magyar tagja, Kubala László gyermeke és unokája is. Az FC Barcelonát Ramón Alfonseda, a Barca Veteránjátékosok Szövetségének elnöke képviselte, aki egy-egy 1920-as replika Barcelona mezt adott többek közt Czibor Zoltán lányainak és Szijjártó Péternek is.

(24 Óra / kemma.hu)

komarom.hu
 
hirdetés