Kezdőlap Egyéb Azbesztbotrány Komáromfüssön

Azbesztbotrány Komáromfüssön

2793
MEGOSZTÁS

A rendőrség szeretné felderíteni, hogy került a mérgező anyag az ivóvízkutak környékére

Ismeretlen tettesek ellen indult rendőrségi vizsgálat annak felderítése ügyében, hogy Komáromfüss határában kik raktak le azbeszttartalmú építkezési hulladékot nem messze a község ivóvízkútjától. A gödrök feltárása után az azbeszthulladék gyűjtésére specializált cég kezdte el az azbeszt elhordását a megsemmisítő üzembe. A tettesek több munkagödörben helyezték el a veszélyes hulladékot, de nem sikerült valamennyit betemetniük.

Illusztráció (pixabay)

A környezetvédők által megtalált lerakat nagy mennyiségű, tetőfedésre használt azbeszthulladékokat tartalmaz. A már feltárt illegális lerakat mellett a már betemetett törmelékgödrök után is folyik a kutatás. Az illetékes hivatal felszólítása alapján végzi a megbízott cég a talajból való kiemelést, ami komoly feladat, hiszen a feltételezések szerint 20-30 tonnányi lehet a szennyezett föld. Egyelőre úgy tűnik, hogy egyetlen, nagyobb bontási területről hordták ide az építkezési hulladékot. A feltárás első szakaszában stabilizálják a hulladék állagát, hogy az azbesztpor ne kerüljön a légtérbe. Kiderült, hogy mintegy három méteres mélységben is találtak azbeszthulladékot. Egyes információk szerint ez a valamikori mezőgazdasági szövetkezet telephelyén folyó bontásokból került ki, de előfordulhat, hogy itt kötöttek ki a volt gadóci mezőgazdasági iskola areáljából hirtelen és ismeretlen helyre elszállított, ugyancsak azbeszttartalmú sitt is. A feltárási területet a rendőrség felügyeli és biztosítja. Az azbeszt „kitermelését” és megsemmisítését egyelőre az állam fizeti, ám abban az esetben, ha sikerül kideríteni, hogy a szennyezést ki követte el, a börtönbüntetés mellett horribilis behajtásra kerülő összeggel számolhat.

A hazai sajtót bejárták ezek a felvételek, amelyek a tanyi „azbeszttelep” felszámolását örökítették meg. A szakemberek – a komáromi ominózus házbontással ellentétben, ezúttal már megfelelő védőfelszerelésben végezték a munkákat. Egyelőre a rendőrség még keresi a helyet, hogy honnan szállíthatták ide a sittben rejlő mérgező hulladékot.

 

DUNATÁJ HETILAP 20/2020

hirdetés