Kezdőlap DUNATÁJ Azbeszt volt és van is

Azbeszt volt és van is

592
MEGOSZTÁS

Mellébeszélés és ködösítés esetén a polgármesterek is lebukhatnak…

Hetek óta folyik a vita arról, hogy valójában ki is a felelős azért, hogy az elhíresült, roma lakás bontása során miért nem volt betartva a kötelező – és rendkívül – szigorú bontási technológia. Mint az a JOJ-tv felvételén is látszik, a KOMVaK erőgépe rombolja az ominózus épületet, amely tetőzetének jelentős része azbesztlapokkal fedett. De valójában, mi is az azbeszt? Az azbeszt a görög aszbesztosz (elpusztíthatatlan, olthatatlan) szóból származik. És ez jelez valamit.

Egészségkárosító hatását viszonylag későn ismerték fel és bizonyították be. A már beépített szerkezetekből és anyagokból (pl. fékbetétekből) folyamatosan leválva távoznak levegőbe a finom szemcsék, és lebegve oszlanak el. Az azbesztiozis megbetegedésen túl a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját is okozza. Az ép, sérülésmentes azbeszttartalmú anyagok általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Viszont, ha megsérülnek, vagy a normálistól bármilyen módon eltérnek, az idő múlásával romlik az állaguk, állapotuk, azbeszt kerülhet a levegőbe. És ez történt a ház lebontása közben is. A múlt hét csütörtökén megtartott komáromi önkormányzati ülésen Feszty Zsolt képviselő interpellációjára Keszegh Béla polgármester ellentmondásokkal teli választ adott.
Az épület korábbi tulajdonosa ugyan kapott bontási engedélyt a várostól, viszont az épület megvásárlásával az az új tulajdonosra hárult. Április 30-án
megkezdődött a bontás, május elején pedig a JOJ-tv híradójában látható, ahogy a háttérben dolgozó gép, éppen törte az azbesztpalát. Még ezen a napon megtörtént a lakossági feljelentés. Május 9-én kért a város engedélyt a veszélyes hulladék eltávolítására. A tv-felvételen elhangzik, hogy a bontást a KOMVak cég végzi. A botrány kirobbanása után egy ismeretlen cég odavitt egy raklapnyi palát. Kérdés, hogyan kerülhetett oda, hiszen a területet lezárta a rendőrség. Június 25-én ismeretlen egyének távolították el a maradékokat, de hogy kik, azt senki nem tudja. Két rövidnadrágos, védőmaszk nélküli ember úgy ügyködött a területen, hogy semmilyen hivatali szerv képviselője, szakembere nem volt jelen.
Lakossági bejelentés alapján két nyomozószerv (Komáromon kívüli) kezdte el az ellenőrző munkát, talajmintát vett. Mindkét laboratóriumból azonos jelentés érkezett: A lebontott épület körüli talajban az azbeszt jelenléte még mindig többszöröse a megengedettnek. A közelben óvoda, iskola és lakóházak vannak…

 

DUNATÁJ HETILAP 27/2019

hirdetés