HAZA DUNATÁJ Az új város- és cégvezetésre zuhannak a „csontvázak”?

Az új város- és cégvezetésre zuhannak a „csontvázak”?

4141
hirdetés

Kaván folyamatos az ivóvízprobléma, Csallóközaranyoson a szennyvízzel küzdenek

Az biztos, hogy a jelenlegi városvezetéstől választóik határozott intézkedéseket vártak, ám eddig még semmi sem történt. Mindenki számára közismert tény, hogy a városi vízművek, a KOMVaK korábbi vezetése éveken át végezhette büntetlenül a sok esetben meggondolatlan gazdálkodását. A korábbi önkormányzat Híd-as képviselői, de az akkori polgármesterek is szemet hunytak a soha vissza nem térülő beruházások felett, s hatalmas sikerélményként „tálalták” a felesleges pénzszórást, pedig azok túlárazására több szakértői vélemény is rendelkezésükre állt. Nem titok, hogy a kavai vízvezeték lefektetésekor is hatalmas túlárazás történt, s erről három független szakvéleményt is elküldtek a polgármesternek, képviselőknek, akik viszont – ki tudja miért, – nem néztek utána az adatok hitelességének.

Csallóközaranyos lakosai szinte folyamatosan panaszkodnak az újonan lefektetett szennyvízvezetékből áradó bűzre, amit a szakértők véleménye szerint is a rosszul elvégzett, illetve rosszul megválasztott esésszög okoz. A KOMVaK dolgozói rendszeres időközönként, nagynyomású berendezésükkel kénytelen elhárítani a dugulásokat.

A kavai lakosok joggal panaszkodnak az ivóvíz minőségére, amelyet a laboratóriumi vizsgálatok igazoltak. Az új vezeték ugyanis alaposan felüldimenzionált, s nem csupán árban, hanem a kivitelezés megvalósulása során is. A rendelkezésünkre álló szakértői vélemények alapján elgondolkodtató, hogy kik voltak azok, akik a kavai napi 35 m3-es fogyasztáshoz olyan vezetéket fektettek le, amelyek áteresztő képessége 130 m3. Ez azt jelenti, hogy mire a fogyasztóhoz ér a víz, lényegében 2-3 napig a vezetékben áll. A komáromi ivóvíznek a kémiai összetétele olyan, hogy a benne levő – és a folyamatos fertőtlenítést szolgáló – klór hatását szinte a nullára csökkenti, s így senki sem csodálkozhat azon, ha a laboratórium abban baktériumokat talál.
A beruházás kifizetésében is érdekes dolgokat találhatunk. A lefektetett 160 mm-es fővezeték kiadási költsége nyereséggel együtt 85 euró. Ebből 5,5 km lett lefektetve, s tovább 400 m 110 mm-es vízvezeték is. Ha ehhez hozzászámítjuk az állami közút alatti átvezetést (36 m), a vasúti töltés alatti átfúrást (40 m) és a három felvízi kanálison való átvezetést, az egész beruházás költsége cca. nem lehet több, mint 800 000 euró. Ezzel szemben a kivitelezési szerződésben 2 millió 240 ezer euró szerepel, ami csaknem háromszorosa a valós összegnek.
Az a pár milliós különbség napjainkban sem zavarja a városvezetést és a képviselőtestületet. Érdekes nem?

 

DUNATÁJ HETILAP 12/2020

hirdetés
Previous articleAz iskolák továbbra is zárva maradnak, elmarad az írásbeli érettségi
Next articleNem árt, ha tudunk különbséget tenni nátha, inflenza, vagy koronavírus fertőzés között