HAZA BELFÖLD Az új szlovák-magyar határátkelők megvalósításáról egyeztettek

Az új szlovák-magyar határátkelők megvalósításáról egyeztettek

783
hirdetés

Az új szlovák-magyar határátkelők megvalósításáról egyeztetett a nagyszombati megye vezetése Magyar Levente külügyi helyettes államtitkárral és Viktor Stromcek szlovák közlekedésügyi államtitkárral kedden Nagyszombatban – tájékoztatta az MTI-t Berényi József a nagyszombati megye alelnöke.

    A 25 új szlovák-magyar határátkelő létrehozásáról még 2012 februárjában írt alá kormányközi megállapodást a két fél. A mostani egyeztetés központi témáját azok a határon átívelő infrastrukturális beruházás-tervezetek képezték, amelyek európai uniós támogatással valósíthatók meg.
    Ezek közül a legkorábban, várhatóan már 2015-ben, két beruházás kivitelezhető. Az egyik a szlovákiai Doborgaz (Dobrohost) és Dunakiliti közötti kompösszeköttetés, a másik a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna híd kibővítése. Az új kompösszeköttetés a tervek szerint mintegy 5 millió euróból valósítható meg. A Medve-Vámosszabadi határátkelő hídjának átépítése pedig mintegy 10 millió eurót venne igénybe, s annak során a határhidat egy gyalogos illetve kerékpáros sávval bővítenék ki. A projektek költségének legnagyobb hányadát a tervek szerint EU-s forrásokból finanszíroznák, a beruházás egy részét pedig a két ország fedezné, illetve ahhoz a nagyszombati megye is hozzájárulna.
    Ezeken kívül még biztosan bekerül a két ország közös programjába a Bős-Dunaremetei komphoz vezető utak felújítása – mondta az MTI-nek Berényi József. A tervek között említette még a Nagymegyert Győrrel összekötő vasúti kapcsolat kiépítését is, ám ennek sorsa egyelőre bizonytalan, mivel még kérdéses, hogy milyen lenne a vonal kihasználtsága és ebből eredően a gazdasági jelentősége.
    Azt a szlovák-magyar megállapodást, amelynek részévé válnak a beruházások is, a nagyszombati megye tájékoztatása szerint már néhány héten belül kidolgozzák. „Miután megszületett ezeknek a terveknek a listája, azt mindkét kormánynak jóvá kell hagynia, majd az Európai Bizottság általi jóváhagyásukat követően megkezdődhet a beruházások megvalósítása” – fejtette ki Berényi József.

MTI

hirdetés
Previous articleVolt egyszer egy: Egyetértés Munkásdalárda
Next articleLegyünk március hősei