HAZA Egyéb Az RMDSZ támogatását kérte Berényi József az állampolgárságuktól megfosztott szlovákiai magyarok ügyében

Az RMDSZ támogatását kérte Berényi József az állampolgárságuktól megfosztott szlovákiai magyarok ügyében

756
hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását kérte csütörtökön Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke ahhoz, hogy megoldódhasson a szlovák állampolgárságuktól megfosztott szlovákiai magyarok ügye.

    Berényi József a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kezdeményező bizottságát bemutató kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta, az Európai Parlament petíciós bizottsága hétfőn tárgyalja a szlovákiai magyarok ügyét.
    A felkérésre válaszolva Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a romániai magyarok teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította az MKP vezetőjét.
    Berényi József a sajtótájékoztató végén az MTI tudósítójának elmondta, az Európai Uniónak ugyan nincsen hatásköre arra, hogy a szlovákiai állampolgársági törvényt megváltoztassa, de ajánlásokat fogalmazhat meg, amelyek pozitív változást idézhetnek elő Szlovákiában.
    „Mégiscsak abszurd, hogy két szövetséges ország viszonylatában, amelyek mind az Európai Unióban, mint a NATO-ban szövetségesek, ilyen nagy bizalmatlanság legyen a kettős állampolgárság intézménye iránt” – jelentette ki Berényi József.
    Hozzátette, Szlovákia 1997 és 2005 között megengedte a határain kívül élő szlovákoknak – a romániai szlovákoknak is -, hogy felvegyék a szlovák állampolgárságot. Akik éltek ezzel a lehetőséggel, részt vesznek a szlovákiai választásokon is.
    Berényi József azt is elmondta, csütörtök este az RMDSZ vezetőivel kétoldalú megbeszélést folytatnak, amelyen valamennyi közös ügyet áttekintik.
MTI

hirdetés
Previous articleA szlovákok fele ellenzi, hogy olimpia legyen a tátrai nemzeti parkokban
Next articleAz ünnepi évad utolsó bemutatója