HAZA RÉGIÓ Az összetartozás jegyében: kárpátaljai vendégeket várnak Búcsra

Az összetartozás jegyében: kárpátaljai vendégeket várnak Búcsra

657
hirdetés

A Kultúráért és Turizmusért Társulás a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége – KCSSZ társszervezésében előkészített,  családbarát találkozót tart augusztus 18-20-án Búcson, beregszászi és helyi családok részvételével. A pályázati támogatásból és szponzori segítséggel megvalósuló, Mindennapi kenyerünk – együtt a család elnevezésű rendezvény célja a nemzeti önazonosság, valamint az összetartozás tudatosítása és erősítése a családbarát szervezetek között – tájékoztatta a Ma7-et Szobi Eszter főszervező.

Szobi Eszter, a házigazda társulás elnöke Csenger Sándorral

„A Búcs községben a Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házát is működtető Kultúráért és Turizmusért Társulás a Nagycsaládosok Egyesületének egyik társszervezeteként hozzávetőleg egy évtizede kapcsolódik be annak tevékenységébe, s vesz részt a különféle rendezvényein. Kézműveseink az adventi jótékonysági vásáraikon is közreműködnek, foglalkozásokat vezetnek. Azokra akkor juthatunk el, ha az általa kiírt pályázaton sikerrel járunk, s társulásunk tagjait is beválasztják a jövendő résztvevők közé” – tudtuk meg elöljáróban Szobi Esztertől, a Kultúráért és Turizmusért Társulás elnökétől.

A Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házának egyik részlete

Majd elárulta: a nemrég benyújtott pályázatukban a kárpátaljai magyar nagycsaládosokkal való kapcsolatépítésre kértek és kaptak anyagi támogatást.

Ez alkalommal a feltüntetett célra 175 ezer forintot nyertünk, amiből bő két napig két beregszászi nagycsalád hét tagját tudjuk vendégül látni és tartalmasan szórakoztatni Búcson.

Őket a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesülete ajánlotta nekünk, kiválasztva olyan családokat, amelyekben a családfők Magyarországon dolgoznak, s az odahaza maradt hozzátartozóikkal már régen találkoztak. Ha ugyanis az ukrán-orosz háború idején hazatérnének, besoroznák őket katonának” – tudatta a részleteket.

Mint mondta: Karkó János, Búcs polgármestere felajánlotta, hogy péntek délután hétszemélyes autóval elmegy a vendégekért Esztergomba, ahová azok vonattal érkeznek.

Majd a társulásunk tagjaival együtt a Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házának Jászolos termében fogadjuk és vendégeljük meg, majd a tóparti nyaralóban szállásoljuk el őket.

A közös hidegtálas disznótoros vacsorával a szintén nagycsaládos, helyi vállalkozó, Puskás Attila, az Attila Malom tulajdonosa szponzorálja a rendezvényünket. Az üdvözlésük után a beregszásziak kötetlenül elbeszélgethetnek – ismerkedhetnek a búcsi nagycsaládosok képviselőivel. Szombaton és vasárnap pedig a község több helyszínén megvalósuló, Szent István király napi műsorain veszünk együtt részt” – ecsetelte a tervezett műsort a főszervező.

Azt is megtudtuk: a szombati Vándor-láss során a község és a kistérség nevezetességeit tekintik meg, és ebéd után szemrevételezik a helyi Katona Mihály Alapiskolába és a tanösvényt.

Fél hatkor kezdődik a kenyérszenteléssel egybekötött, augusztus huszadikai ünnepség a katolikus templomban, majd az ünnepi megemlékezés a Millenniumi Emlékparkban folytatódik, ahol a testvértelepülésünkkel, Zámoly küldöttségével együtt az emlékbeszéden és a koszorúzáson is részt veszünk.

Minden évben a magyarországi barátaink szoktak hozni nemzeti színű szalaggal átkötött, kis cipókat, amelyekből a templomban mindenki kap, s ez az idén is így lesz. Nyolc órától pedig a helyi Faluház parkjában megtekintjük a Felvidéki Rockszínház István, a király című rockopera-premierjének videófelvételét” – sorolta a további nemzettudat-erősítő  programokat.

Mivel az egyik beregszászi család katolikus, a másik pedig református, ezért a vendégeikkel együtt, vasárnap délelőtt a református templomban megtartandó istentiszteleten és érdeklődés esetén a konfirmáláson is részt vesznek.

Az istentisztelet keretében társulásunk két tagja, Csekes Ilona és Molnár Zsuzsanna a sajátkezűleg írt tanulmányuk alapján majd bemutatják a református templomunkat és az 1822-ben Búcson elhunyt Katona Mihály református lelkész-földrajztudós életútját

Ebéd után még megállunk a Dunánál, majd a vendégeinknek haza kell utazniuk, mert hétfőn már dolgozni mennek” – zárta tájékoztatását Szobi Eszter.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleAz államfő a biztonsági tanács összehívását kérte a NAKA akcióját követően
Next articleJúniusban a vártnál jobban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete