HAZA KULTÚRA Az operettkirály című dokumentumfilm észak-komáromi bemutatóján jártunk

Az operettkirály című dokumentumfilm észak-komáromi bemutatóján jártunk

591
hirdetés

A Lehár Ferenc Polgári Társulás január 16-án az észak-komáromi Tátra moziban tartotta a komáromi születésű, világhírű zeneszerző és karmester, Lehár Ferenc életéről szóló, Az operettkirály című dokumentumfilm premierjét, amelynek magyarországi díszbemutatója novemberben a dél-komáromi Jókai Moziban volt.

A közönségtalálkozó egyik pillanata

A Magyarock Dalszínház első saját készítésű, 50 perces dokumentumfilmjét a felvidéki származású Derzsi György színművész, énekes főszereplésével a Balázs Béla- és Magyar Örökség-díjas Koltay Gábor, Magyarország Érdemes Művésze és Komárom Díszpolgára rendezte, s anyagilag az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Koltay Gábor, Klemen Terézia, Derzsi György és Vizeli Csaba a Tátra moziban

Az esemény végén a közönség kérdéseket tehetett fel az alkotóknak, az említetteken kívül a filmben szakértőként, a bemutatón pedig műsorvezetőként közreműködő Pro Urbe- és Katedra-díjas pedagógus-író-zenetörténésznek, Klemen Teréziának, a főszervező társulás elnökének és Vizeli Csaba producernek, a Magyarock Dalszínház alapító igazgatójának.

Az alkotók szívesen válaszoltak a nézői kérdésekre

Örvendetes, hogy javarészt Vizeli Csaba és Koltay Gábor rendező több évtizedes szakmai együttműködésének köszönhetően újabb színvonalas, komáromi kötődésű film készült, amellyel még alaposabban bemutatható a város egyik büszkesége, s öregbíthető Komárom régi jó hírneve. Ennek ötletét a korábban szintén Derzsi György főszereplésével készített Lehár című zenés produkció adta, amelyet Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja állított össze Lehár Ferenc halálának éppen közelgő 70. évfordulója alkalmából, a röviddel azután, 2017-ben váratlanul elhunyt Benkő Géza színművész rendezésében. A film nézőit Derzsi György kalauzolta végig Lehár életének fő állomásain, így az ausztriai Bad Ischlben és Bécsben, s abban is hallható az önálló est során felcsendülő örökzöld melódiák némelyike.

Részlet a filmből: Lehár-portré, a háttérben komáromi látképpel

„Sorvezetőként“ pedig Klemen Teréziának és a budapesti Margitay Zoltánnak Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja címmel, 2020-ban megjelent közös könyve szolgált. Annak alapján a Mester születésének 150. évfordulója alkalmából, a nevét viselő társulás szervezésében jubileumi emlékkiállítás is nyílt a Duna Menti Múzeumban, amelyet a a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, Pozsonyban szintén bemutattak.

Derzsi György Lehár Ferencként a filmben

A film levetítése után hosszasan zúgott a taps, a közönségtalálkozó során pedig elhangzott a jó hír, hogy a Lehár-film 2023 első felében a közszolgálati televízióban is látható lesz. Addig pedig Klemen Terézia további felvidéki helyszíneken, például Losoncon és egyes iskolákban, újabb filmbemutatókat szervez, amelyek még egyeztetés alatt állnak.

A Magyarock Dalszínház egyebek mellett Lehár-művek bemutatását is tervezi a Monostori Erődben.

Derzsi György megható őszinteséggel árulta el, hogy az említett monodráma és ez a filmszerep egy Lehárhoz kötődő, korábbi személyes kudarcára, lelki sebeire is gyógyírt jelent. Ugyanis amikor 2011-ben A víg özvegy című Lehár-operettet próbálta Kecskeméten, a főpróba hetében elment a hangja, s emiatt a színházból és a produkcióból is elbocsátották őt. Nos, utólag sikerült bebizonyítania, hogy nagyon szépen el tudja énekelni a Lehár-dalokat… Annak is örül, hogy a filmszerepnek köszönhetően végre eljutott Lehár Ferenc Bad Ischl-i házába, és tiszteletét tehette a sírjánál.

A figyelmes komáromi közönség egy része

Az operettkirály című dokumentumfilmről további kulisszatitkokat majd a Magyar7 hetilap január 24-ei számában megjelenő Koltay Gábor-nagyinterjúnkban olvashatnak.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleSzövetség: Az emberek elutasították a népszavazás kampánycélokra használását
Next articleCornides István Matematika-Fizika Emlékverseny eredményhirdetése a Selye János Gimnáziumban