HAZA GAZDASÁG Az olajfinomítók különadójából állná az OĽANO az 500 eurós választási jutalmat

Az olajfinomítók különadójából állná az OĽANO az 500 eurós választási jutalmat

589
hirdetés

Az olajfinomítókra kivetett különadóból fizetné ki az OĽANO az 500 eurós jutalmat mindenkinek, aki részt vesz az idei parlamenti választáson. A különadó megemeléséről és érvényességének meghosszabbításáról szóló javaslat már második olvasatban van a parlamentben, Igor Matovič, a mozgalom elnöke pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a képviselőket, hogy szavazzák meg azt a márciusi ülésen.

Illusztráció, Pixabay

„A mai dátum szimbolikus, egy éve kezdődött a háború, és Szlovákia összes állampolgárának hatalmasak a háború miatti kiadásai” – jelentette ki Matovič. Szerinte a háború félmilliárd euróba került az ország számára.
„Azok a cégek, amelyek orosz kőolajat dolgoznak fel, jelentős háborús nyereségre tesznek szert. Nekünk, a Szlovák Köztársaságnak, az 5,4 millió lakosnak, morális jogunk van megadóztatni ezt a háborús nyereséget és jó célokra fordítani” – mondta Matovič.
A kőolaj-, szén- és földgázipar, valamint az olajfinomítók szolidaritási hozzájárulása a módosító javaslat szerint a nyereség 55%-áról 70%-ra emelkedne, és az idei teljes évre vonatkozna.
Az OĽANO elnöke a finomítók különadójából származó tavalyi összeget 400 millió euróra becsüli. Matovič kijelentette, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az olajfinomítókra 95%-os különadót vessenek ki, mint Magyarországon.
Robert Fico, a Smer-SD elnöke bírálta a választók anyagi jutalmazására vonatkozó javaslatot. „Matovičot nem tekinthetjük beszámíthatónak. Nincs rendben” – jelentette ki Fico. A Smer-SD nem fogja támogatni az 500 eurós javaslatot. „A választójog a szavazáson való részvétel jogát jelenti. „Aki akar, elmegy szavazni, aki nem, az nem” – mondta Fico. Hozzátette, ha Matovič meg akarja vásárolni az összes szlovákiai romát, akkor kifinomultabb módszert keressen.

TASR

hirdetés
Previous articleTóth Gábor a király!
Next article„A tiszta művészet és az élő hit embere” – Eltemették Koncsol Lászlót