HAZA HÍR-MIX Az óév sikereiről és a további tervekről Boráros Imre színművésszel

Az óév sikereiről és a további tervekről Boráros Imre színművésszel

732
hirdetés

Úton-útfélen hallani, hogy a többség számára nagyon nehéz volt a Covid-19 járvány után energiaválsággal és folyamatos áremelkedésekkel is sújtott 2022-es év. A sokasodó gondoktól ugyan a művészek sem mentesültek, de számukra némi kárpótlást jelenthet(ett) a sikeres alkotómunka. Az új év közeledtével Boráros Imre, Kossuth-díjas színművészt kértük fel „mérlegkészítésre“.

István királyként (Pomezánszky Gy. fotója)

Ön az utóbbi években a Soproni Petőfi Színház több darabjában kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Azok közül 2022-ben még melyeket játszották?

A színtársulat repertoárjában maradt Sík Sándor István király című tragédiája, ezért továbbra is játszhattam annak címszerepét. A Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és Komáromi Jókai Színház koprodukciója István királyságának utolsó napját jeleníti meg egy polgárháború küszöbén, annak árnyékában. Akkor az uralkodónak el kell döntenie, hogy kié legyen a trón: a pogány Vazulé vagy a németajkú Péteré… Szebb ajándékot talán nem is kaphattam volna a sorstól, mint azt, hogy a 78. születésnapom alkalmából, csak márciusban nyolcszor alakíthattam István királyt, s az előadás végén az ég felé emelhettem a Szent Koronát. Miután a tájainkon időző amerikai barátaink látták a produkciót, szívből gratuláltak, és megemlítették, hogy esetleg majd a darabbeli monológokkal meghívnak egy újabb tengerentúli turnéra. (Ha a soproni és a komáromi színházvezetésnek sikerül megállapodnia az időpontokról, akkor az új évben, sokak örömére, a „Jókaiban“ is bemutatják a tragédiát – a szerző megjegyzése.)
Továbbá a Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában, Béres László rendezésében és az államtitkár-helyettesi posztra került Pataki András igazgató-főrendező társrendezésében készült el Katona Imre Isten komédiása című zenés misztériumjátéka, amely zenéjét Szarka Gyula szerezte. A darab az új szerzetesrendet alapító Assisi Szent Ferenc fordulatos életútját idézi fel. Azt az esztergomi előpremier után a kőszínházban is többször bemutattuk, novembertől pedig az energiatakarékoskodás miatt a soproni Liszt Központban játsszuk. Abban egy öreg papot, majd egy falu idős elöljáróját alakítom, miközben Ferencet Papp Attila, annak az apját és III. Ince pápát pedig Eperjes Károly játssza. Nagyon jól érzem magam a javarészt fiatal kollégák között, élveztem az egész próbafolyamatot, s örvendetes, hogy záróakkordként többnyire állótapsot kapunk.

Isten komédiása (Szita Márton fotója)

Korábban említette, hogy a Boráros Imre Színház a Fülöp Antal komáromi író-publicista által írt Istennel a hazáért című egyfelvonásos drámát és A felvidéki magyarok litániája című, nemzettudat-erősítő összeállítást további helyszíneken is bemutatnák. Ez a tervük megvalósult?

Mivel e darabban gróf Bercsényi Miklós kuruc főgenerálist Meleg Vilmos színművész-rendező, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója alakítja, ő a pandémia miatt nem tudott ideutazgatni. Szerencsére, több kelet-szlovákiai helyszínen, éppen a járványügyi zárlat elrendelése előtt még sikerült bemutatnunk e drámát. Valószínűleg azzal több településre már nem jutunk el. Viszont a „litániával“ jópár csallóközi és magyarországi helyszínen nagy sikerrel léptem fel. Megemlítendő a nánai templombeli fellépés, amelyre a szemközti Esztergomból is sok érdeklődő jött át. Két magyarországi templomba nem tudtunk átruccanni, ezért azokba az összeállítás videó-felvételét küldtük el. Ha sikerül további támogatást szerezni, akkor további olyan meghívásoknak is szívesen tennék eleget, amelyek a Covid-19 miatt elmaradtak.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, Jövendölés címmel újabb irodalmi összeállítást készítettek…

Ezt a 45 perces összeállítást rendhagyó magyar irodalom órának szántuk, címéül pedig a költő Jövendölés verscímét választottam. Abban egyes verseit elmondom, míg másokat eléneklek, miközben Tarics Péter összekötő szövegéből az életútja is kibontakozik, Apagyi László barátom pedig a hangosítást biztosítja. Szándékosan nem csak Petőfi legismertebb költeményei kaptak helyet a műsorban, hanem az iskolai tananyagból kimaradt, pár ismeretlen verse is. Nagy sikere volt a Selye János Gimnáziumban és másutt is, több iskola pedig az új évben hívna meg a Jövendöléssel, megjegyezve, hogy anyagiak szűkében vannak. Ha a folytatásra kapunk további pályázati pénzeket, akkor az oktatási intézményekbe teljesen ingyen visszük ezt el.

A Mária Rádió szerkesztőségében

Köztudott, hogy Ön a Mária Rádió Mirjam-mal is szorosan együttműködik. Szilveszterig megvalósult egy újabb kezdeményezésük…

Lélegzetvétel címmel, általam tolmácsolva, a 2022-es év valamennyi napján elhangzottak dr. Fóthy Zoltán atya gondolatai a Mária Rádió Mirjam-ban. A napi pár perces összeállításokat, amelyekben bibliai idézetek és azok kapcsán aktualitások hangzottak el, szintén Apagyi Lászlóval együtt játszottuk fel. Örömmel tölt el, hogy az év elején tett vállalásunkat Isten segítségével teljesítettük, s ekképp adhattunk valamit a hallgatóknak. Egyébként Lacival további lélektöltő videó-felvételeket is készítettünk, és tettünk fel a közösségi oldalakra. Akadt olyan, amelyre pár nap alatt a világ több tájáról mintegy ezer visszajelzés érkezett. Ez azzal a jóleső érzéssel és új erővel töltött fel, hogy van értelme a munkánknak. Hasonlóképpen, mint a trianoni gyásznapon a Soproni Petőfi Színháztól, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínháztól, valamint a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-től a „kiemelkedő szakmai munkámért“ kapott nívódíjam is, amit ezúton is köszönök az érintetteknek.

A brazíliai filmforgatáson

A 2023-as évben még milyen terveket szövöget? Van-e kilátásban újabb filmszerep?

Ötleteim lennének, csak egy megfelelő szerző kellene a tervezett nemzettudat-erősítő összeállításom megírásához, ami a felvidéki magyarság küzdelmes létéről, az anyanyelvünk és kultúránk megőrzéséről, továbbadásának szükségszerűségéről szólhatna… Ami pedig a filmezést illeti: az Architekt drsnej poetiky című, Hans Broos műépítész-tervezőről szóló szlovák-cseh-brazil koprodukciós portréfilmet pedig világszerte sok helyen, nagy sikerrel mutatták be. Nemrég találkoztam Ladislav Kaboš rendezővel, aki elmondta, hogy e filmmel további meghívásokat is kaptak. Valószínűleg tavasszal Sao Paulóban tartják meg a pandémia miatt elmaradt, nagyszabású díszbemutatót, majd floridai helyszínek következnek. Hozzátette: Brazília legnagyobb városába vélhetően engem is meghívnak, s az sem kizárt, hogy újabb közös munkánk is lesz. Nos, amíg kellő lelki és fizikai erő birtokában leszek, egyetlen vonzó ajánlatra sem mondok nemet. Hiszem, hogy a Jóisten még szép feladatokat tartogat számomra, amelyek elvégzése során sok embert gazdagíthatok szép élményekkel. Mivel a kölcsönös szeretetadás és – kapás az utóbbi időben egyre jobban kíséri a pályámat, idekívánkozik Szent Márta Mária gondolata: „Isten nélkül a világ elveszett./ Ha keresed, újra megleled./ Bízz az Istenben – ez hát az üzenet./ Lánggal lobogjon benned a szeretet!“.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleRosszabb évre számít a lakosság több mint fele
Next articleČaputová: Szlovákia az utóbbi években is komoly próbatételeken ment keresztül