Kezdőlap RÉGIÓ AZ MKP TILTAKOZIK (+videó)

AZ MKP TILTAKOZIK (+videó)

1111
MEGOSZTÁS

A Híd vezetőségének ez így jó, viszont AZ MKP TILTAKOZIK

Múlt héten pénteken rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az MKP járási elnöksége, amelyen a megyei közgyűlésben tevékenykedő képviselők jelentették be tiltakozásukat azért, mert a komáromi kórházat üzemeltető Agel RT. vezetősége január 1-től megszünteti a klinikai mikrobiológiai osztály munkáját. Ez a laboratórium arról ismert, hogy rövid időn belül tudta biztosítani a törletek, biológiai anyagok bakteriális, illetve vírusos vizsgálatát.

Dr. Becse Norbert, az MKP járási elnöke főképp arra figyelmeztetett, hogy ez a döntés, mely szerint a vizsgálatra váró anyagokat ezentúl Zólyomba kell majd szállítani, jelentős visszalépést jelent a kórház működésében. Mindezt dr. Viola Miklós sebész tényekkel is alátámasztotta. A jelenleg érvényes nemzetközi előírások szerint is a mikrobiológiai vizsgálatok eredményességének alapvető feltétele a gyorsaság, tehát minél előbb jut el a laboratóriumba a vizsgálandó anyag, annál pontosabb a tenyészetek, törletek vizsgálata. Nehéz elképzelni, hogy egy két-két és félórás autóztatás alatt fent lehet tartani a vizsgálati anyagok kellő hőmérsékleten való tartását. Az emiatt esetleg kevésbé pontos vizsgálat akár halálos fenyegetést is jelenthet a beteg számára. A döntés ellen petíciós tiltakozás is elkezdődött.

 

 

Tiltakozás a komáromi kórház mellett működő Klinikai Mikrobiológiai Osztály bezárása ellen

Tisztelt Agel SK a.s. igazgatótanácsa, Nemocnice Komárno s.r.o  vezetősége!

Mi, Nyitra Megye Önkormányzatának képviselői egyet nem értésünket és tiltakozásunkat fejezzük ki a Klinikai Mikrobiológiai Osztály tervezett bezárása ellen, mely 2019. 1. 1-jén lépne hatályba.

Meggyőződésünk, hogy ez a lépés nagyban befolyásolná  a kórház által biztosított egészségügyi ellátás minőségét, mely 100 000 számú lakost érint.

Komáromban 1952. óta biztosítottak különböző szolgáltatók mikrobiológiai diagnosztizálást. A kórház üzemeltetésének átvételekor Önök kötelezettséget vállaltak, hogy színvonalas egészségügyi ellátást biztosítanak betegeiknek. Ehhez határozottan hozzá tartozik a mikrobiológiai diagnosztika biztosítása is. Az Önök laboratóriuma Szlovákia legjobb laboratóriumai közé tartozik, kétség kívül minőségi munkát végeznek magasan képzett dolgozóik, az itt készített vakcinákat országszerte használják, főorvosasszonyuk nemrég a Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke lett.

Az osztály megszüntetésével és annak következményeivel – a biológiai minták szállítása távoli laboratóriumokba –  megsértik a 576/2004 Z.z. § 4 ods. 3 számú törvényt: „A szolgáltató köteles megfelelő egészségügyi ellátást biztosítani. Az ellátás akkor tekinthető megfelelőnek, ha mindent elkövetnek a betegség pontos meghatározása érdekében, és biztosítják a mihamarabbi hatékony kezelést, melynek célja a beteg gyógyulása, állapotának javulása. Mindehhez a tudomány mai állásának megfelelő legkorszerűbb ismereteket használják, összhangban a megelőzés szabványosított eljárásaival, a diagnosztika szabványosított eljárásaival és a terápia szabványosított eljárásaival, figyelembe véve a páciens egyéni állapotát.“

Amennyiben az ellátás nem az orvostudomány mai állásának legkorszerűbb ismereteit felhasználva történik, és nincs összhangban a szlovákiai és világviszlonylatban elfogadott szabványosított eljárásokkal, akkor nem megfelelő, törvénysértő!

A biológiai minták Zólyomba való szállításával veszélybe kerül a komáromi kórház és a körzetébe tartozó orvosi rendelők által nyújtott egészségügyi ellátás minőségi, ugyanis a mintavétel és a biológiai minta vizsgálata közti előírt időintervallumot nem lehet majd betartani, mely pontatlanságokhoz vezet, így a kezelés hatékonysága is megkérdőjelezhető.

Szakmai szempontból és a régió lakosságga számára is elfogadhatatlan, hogy a mintákat a 150 km távolságra lévő  zólyomi laboratóriumba tervezik szállítani, ráadásul azokat a mintákat is, melyek nem szállíthatók és azonnali feldolgozás igényelnek. Ezért ezt a tervezetet határozottan elutasítjuk.

A fent említett okok miatt nyomatékosan kérjük Önöket, hogy azonnali hatállyal oldják meg a kialakult helyzetet. A Komáromi Általános Kórház által nyújtott minőségi egészségügyi ellátás biztosítása érdekében az orvostudománnyal összhangban folytassák a Klinikai Mikrobiológiai Osztály üzemeltetését.

MUDr. Viola iklós  

PaedDr. Becse  Norbert     

Ing. Gyarmati  Tihamér

DUNATÁJ HETILAP 51-51/2018

 

 

hirdetés