HAZA BELFÖLD Az MKP és a Híd is kedvezően fogadta, hogy a szlovák alkotmánybíróság...

Az MKP és a Híd is kedvezően fogadta, hogy a szlovák alkotmánybíróság hamarosan dönt a kettős állampolgárság kérdésében

703
hirdetés

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd is kedvezően fogadta, hogy a szlovák alkotmánybíróság várhatóan az őszi hónapokban dönt a kettős állampolgársággal kapcsolatos képviselői beadványról.

„A tárgyalás időpontja még nem ismeretes, de tekintettel az előkészületek egészének helyzetére, az őszi hónapokban várható döntés az ügyben” – közölte Ivetta Macejková, a szlovák alkotmánybíróság elnöke csütörtökön.
Macejková közleményében jelezte, hogy a vasárnap Kassán, a szlovák alkotmánybíróság székháza előtt megtartott tüntetésre reagált. A résztvevők bírálták, hogy a taláros testület már hosszú ideje halogatja a döntést a szlovák parlament több mint 40 képviselője által aláírt állampolgársági beadvány ügyében.
„Úgy tűnik, hogy három évi erőfeszítésünk végre eredménnyel járt” – reagált Macejková bejelentésére Berényi József, az MKP elnöke Emlékeztetett: az MKP már 2011 szeptemberében Révkomáromban nagygyűlést szervezett a kettős állampolgárság támogatása érdekében, amelyet tavaly, illetve most vasárnap kassai tüntetés követett. A vasárnapi kassai megmozduláson Berényi József is felszólalt.
„Természetesen nem tudni, hogy milyen döntést hoz az alkotmánybíróság, kedvező, vagy kedvezőtlen lesz-e számunkra. Mindenképpen elértük azonban azt, hogy a döntés végre megszülessen. Bízom benne, hogy a testület a szlovák alkotmánynak megfelelően a polgárokat fogja védeni, s egy olyan jellegű döntés születik, amely eltörli a Fico-féle ellentörvényt” – nyilatkozta Berényi József az MTI tudósítójának.
„Ahhoz, hogy a beadvány megszülessen a Hídnak szlovák képviselőket is meg kellett győznie, így gyűlt össze több mint 40 aláírás, holott a szabályok szerint harmincra lett volna szükség” – mondta az MTI tudósítójának Bugár Béla, a Híd elnöke. Hozzátette: másfél éve levélben is megsürgette Macejkovát, hogy gyorsítsa fel a beadvány megtárgyalását. Macejková mostani közleményében a hosszú időt az ügy bonyolultságával magyarázta.
Az alkotmánybírósághoz 2011. szeptember 22-én eljuttatott beadványt a magyar-szlovák Híd, valamint a szlovák ellenzéki pártok parlamenti képviselői írták alá.
Bugár úgy véli: az alkotmánybíróság elnöke a közeli döntés jelzésével nagy valószínűséggel a vasárnapi kassai tüntetésre reagált, amelyet a civilek, Boldoghy Olivér és társai szerveztek, s amelyen a Hídon és az MKP-n kívül mások mellett még két szlovák parlamenti párt – Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokratikus Párt (SDKÚ-DS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) – is részt vett.
„Boldoghy Olivérrel egyeztetve szólítottam meg a két párt parlamenti frakcióját, s mindketten képviselőt küldtek a tüntetésre, akik ott fel is szólaltak. Ezek alapján úgy vélem, hogy az alkotmánybíróság elnöke most azért gyorsít a dolgokon, mert két szlovák párt is csatlakozott a követelésünkhöz” – jelentette ki Bugár.
Robert Fico első kormányának idején, 2010. júniusában a szlovák parlament a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva úgy módosította a szlovák állampolgársági törvényt, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ennek alapján idén augusztus közepéig 591 személy veszítette el szlovák állampolgárságát. Legtöbben – 260-an – a cseh állampolgárság felvétele következtében. Magyar állampolgárság felvétele miatt 36 személy veszítette el szlovák állampolgárságát.

MTI

hirdetés
Previous articleSzlovákiába menekültek a tatai ékszerbolt kirablói
Next articleAz ijesztő képek nem rettentik el a fiatal dohányosokat egy brit tanulmány szerint