HAZA BELFÖLD Az MKP a kétnyelvűség megőrzése és erősítése érdekében bekapcsolódik a választójogi törvény...

Az MKP a kétnyelvűség megőrzése és erősítése érdekében bekapcsolódik a választójogi törvény tárcaközi egyeztetésbe

808
hirdetés

Az MKP a kétnyelvűség megőrzése és erősítése érdekében bekapcsolódik a választójogi törvény tárcaközi egyeztetésbe. A cél, 500 aláírás összegyűjtése, mely lehetővé tenné, hogy a javaslatokkal a Belügyminisztérium kötelezően foglalkozzon.

A jelenleg hatályos törvények a kisebbségi nyelvhasználatot érintő előírásokat is tartalmaznak, amely a választások előtt a választásra jogosultak számára a községek által kiküldendő választási értesítőre vonatkoznak. A hatályos törvények alapján ezeket az értesítőket magyarlakta településen teljes egészében kétnyelvűen – tehát szlovákul és magyarul kell kiküldeni. A 2012-es parlamenti választások során már ilyen kétnyelvű értesítést kaphattunk kézhez.

A törvénytervezet azonban ezt a pozitív gyakorlatot eltörölné. A minisztérium tervezete a magyar nyelv használatát csupán egy pár soros rövid tájékoztatásra korlátozná, amely a szavazás módjáról szólna.

Az MKP konkrét pontokban nyújtotta be észrevételeit, melyek lehetővé tennék az összes választással kapcsolatos információk, jelöltek jegyzékének és minden hivatalos tájékoztatás vagy választási igazolvány kétnyelvűsítését mindenhol, ahol az adott nemzeti kisebbség törvényileg előírt létszámban él.

Berényi József, az MKP elnöke, az eljárás egyik kezdeményezője elmondta, a kétnyelvű tájékoztatás a választások előtt egyrészt magasabb részvételt biztosíthat a választásokon, másrészt az állam újabb lépést tenne a nemzeti kisebbségek egyenjogúsítása felé. A kétnyelvűsítés hozzájárulhat az eddigi törvényi hiányosságok és félreértések orvoslásához is.

Az MKP kezdeményezését az OKS is támogatja, Ondrej Dostál, a párt elnöke részt vesz a petíciós bizottságban. Az MKP hasonlóképpen az OKS választási kampányokról szóló törvénnyel kapcsolatos kezdeményezését támogatja. A két párt tehát folytatja az együttműködését ezen a területen is.

Az aláírások összegyűjtésének határideje péntek, augusztus 2. Az aláíróívek megtalálhatók a changenet.sk, az mkp.sk oldalon, az aláírásokat az MKP személyesen is gyűjti.

Az MKP sajtóosztálya

Pozsony, 2013. július 25.

hirdetés
Previous articleAz EU-n belül Szlovákiában a legmagasabbak a bankok adóterhei
Next articleElőször kerültek kétnyelvű munkavédelmi feliratok egy felvidéki cég gyártóüzemébe