HAZA KÜLFÖLD Az Európai Néppárt politikai közgyűlése elítéli Fico kisebbségellenes megnyilvánulásait

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése elítéli Fico kisebbségellenes megnyilvánulásait

1002
hirdetés

Az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése elítélte kedden Brüsszelben Robert Fico szlovák miniszterelnök kisebbségellenes megnyilvánulásait.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai „ernyőpártnak” számító EPP politikai közgyűlése – 73 tagpárt negyven európai országból érkezett képviselője – kétnapos tanácskozást folytatott Brüsszelben, és egyebek között határozatot fogadott el a kisebbségek védelméről.
Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke közölte, hogy a politikai közgyűlés határozatban ítélte el Robert Fico szlovák miniszterelnök „kisebbségellenes, támadó jellegű megnyilatkozásait”, és felszólította az Európai Szocialisták Pártját, határolódjon el szlovák tagpártja vezetőjének „veszélyes és elfogadhatatlan” megjegyzéseitől.
A Néppárt Európa legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsaládja. A 27-ből 14 EU-országban – valamint hat nem uniós európai országban – adja az állam- vagy kormányfőt. Néppárti politikus Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság – az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye – elnöke. A 27 tagú Európai Bizottságban 13 néppárti politikus foglal helyet, és a Néppárt adja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben.

MTI

hirdetés
Previous articleA szlovák központi bank ismét rontott növekedési előrejelzésén
Next articleHétvégi éremeső az úszóknál