HAZA GAZDASÁG Az Európai Bizottság nem ellenzi, hogy a szlovák kormány segítséget nyújtson a...

Az Európai Bizottság nem ellenzi, hogy a szlovák kormány segítséget nyújtson a Duslónak

1124
hirdetés

dsAz Európai Bizottságnak nincs kifogása az ellen, hogy a szlovák kormány 58 millió eurós állami támogatást nyújtson a vágsellyei (Sala) Duslo vegyipari részvénytársaságnak. A szlovák kormány lépése összhangban van az állami támogatásokról szóló európai szabályokkal – ismertette az Európai Bizottság álláspontját a cseh közszolgálati hírtelevízió.

    A vegyipari termékeket előállító vágsellyei Duslo részvénytársaság a cseh Agrofert holding része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andre Babis cseh pénzügyminiszter. A szlovák kormány tavaly júniusban jelentette be, hogy 58 millió euró értékű támogatást nyújt a Duslónak, amelynek tulajdonosa mintegy 310 millió euró értékű modernizációs programot tervez. A szlovákiai ellenzék a támogatást szabálytalannak és törvényellenesnek minősítette, ezért Pozsony a támogatás tervét az Európai Bizottság elé terjesztette. A szlovák sajtó egy része azt írta, hogy az állami támogatás nem a projektnek, hanem személyesen Babisnak szól. A cseh miniszter ezt az értelmezést azonban elutasította.
    „A szlovák állami támogatás elősegíti a regionális fejlesztési tervek megvalósítását anélkül, hogy megengedhetetlen módon beavatkozna a piaci gazdasági versenybe” – állapította meg az Európai Bizottság. A testület rámutatott: a vágsellyei régióban magas a munkanélküliség, az életszínvonal alacsonyabb, mint az európai uniós átlag, ezért a regionális támogatás megalapozott.
    A Duslo korszerűsítési tervének megvalósítása a nyilvánosságra hozott projekt szerint mintegy 1800 munkahely megőrzését teszi lehetővé, és további százakat a beszállítóknál.
    A vágsellyei Duslo alkalmazottainak száma a tavalyi év végén 2038 volt. A részvénytársaság bevételei 2013-ban 464 millió eurót tettek ki, amiből az adózott nyereség mintegy 5,5 millió euró volt.


MTI

hirdetés
Previous articleA Duna TV lesz a nemzeti főadó, az M1 a napi aktuális csatorna
Next articleMegmenekülhetnek a kisiskolák?