Kezdőlap HÍR-MIX Az épületbővítés mellett az orvosi szolgáltatások színvonala is javul

Az épületbővítés mellett az orvosi szolgáltatások színvonala is javul

1133
MEGOSZTÁS

Évek óta folynak a tárgyalások, a gútai önkormányzat és természetesen a városvezetés is kereste a lehetőséget, hogy a fél évszázados történelémi múlttal rendelkező egészségügyi központ külsőségeiben és belső elrendezésében is megfeleljen a 21. század követelményeinek. Bő tíz évvel ezelőtt Matejička Vladimír parlamenti képviselő személyes közbenjárására sikerült a szlovák kormány szociális tárcájától anyagi fedezhetet kapni a poliklinika épületének ablakcseréjére, a korábban beázó lapos tetőt lecserélni sátortetőre. Amire viszont a legnagyobb szükség volt, az a korszerű betegszállító lift. Hamarosan ez a probléma is megoldódik uniós támogatással. – Az előírásoknak megfelelően, határidőre leadtuk a pályázatra kért dokumentumokat, amelyek már a második olvasaton is átestek. Arra, hogy az egész anyag megfontoltan és behatóan foglalkozott a problémával bizonyíték az is, hogy a tárca – talán egyfajta jutalomból – lehetőséget adott arra, hogy az építészeti változások mellett a létesítmény új diagnosztikai berendezésekkel is jelentős mértékben bővülhessen – nyilatkozta lapunknak a gútai önkormányzat mellett működő egészségügyi bizottság elnöke, Viola Miklós sebész.
Érdemes volt évekig várakozni, ugyanis a város költségvetését alaposan összezilálhatta volna, ha saját zsebből kellett volna 840 ezret bebiztosítani. – Van egy épületünk, amely ötven évvel ezelőtt megfelelt a követelményeknek, mára azonban szűknek bizonyult. Ezért tartottuk fontosnak, hogy ki használjuk a város központi helyzetét és a városi egészségügyi központot alakítsuk, bővítsük úgy, hogy az itt élők mellett egy központosított poliklinika legyen. Nem titkolom, szeretném elérni, hogy valamennyi kör és szakorvos egy helyen rendeljen. Nem szeretnénk úgy járni, mint a járási székhely, ahol a betegek sokszor nem találják meg a szakorvosokat.
Szerencsére Horváth Árpád polgármester eredeti szakmája az építészet, hasznos tanácsokat tudott adni arra, hogy a bővítés statikailag is megfeleljen. Visnyei Gyula tervezőirodája után Istenes József arch. mérnök tervezőirodája véglegesítette az elképzeléseket. Ők is arra törekedtek, hogy az épület külső megjelenése is vonzó, központi jellegű legyen – magyarázta Viola doktor. Elmondta, hogy heteken, hónapokon át ültek az alaprajz felett, hogy lehetőséget találjanak további szakrendelők számára is úgy, hogy a várótermek ne váljanak zsúfolttá. A pályázat tartalmazza, hogy újabb rendelőkkel bővül az épület. Valamennyi rendelő optikai internetkapcsolattal rendelkezik majd, valamint egy új digitális, intraorális fogröntgen, és egy panoramatikus röntgen megvásárlására is sor kerül.

DUNATÁJ HETILAP 43/2018

hirdetés