HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Az EP nyilvános meghallgatásra hívta Elon Muskot, a Twitter tulajdonosát

Az EP nyilvános meghallgatásra hívta Elon Muskot, a Twitter tulajdonosát

445
hirdetés

Az Európai Parlament (EP) meghívta Elon Muskot, a Twitter közösségi portál új tulajdonosát, hogy vegyen részt a platformról szóló nyilvános meghallgatáson.

illusztráció, Pixabay

    Roberta Metsolának, az EP elnökének hétfői keltezésű meghívólevele szerint az uniós testület „őszinte eszmecserét” akar folytatni a milliárdossal – közölte az elnök szóvivője.
A Twitter „nem válhat akaratlanul a gyűlöletbeszéd, a választási beavatkozás és a félretájékoztatás előmozdítójává” – áll a levélben.
Musk október végén vásárolta meg az óriáscéget, azóta az Európai Unió többször felhívta a figyelmét, hogy erősítse meg a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól és más ártalmas tartalmaktól való védelmet a mikroblogon, hogy elkerülhesse az uniós jogszabályok megsértését.
Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hétfői Twitter-üzenetében azt írta, hogy a „platformok nem változtatgathatják csak úgy politikájukat”, a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény egyértelmű szabályokat határoz meg. Hozzátette, hogy a törvényt legkésőbb jövő év szeptember 1-jétől alkalmazni kell, és kérte a szolgáltatókat, hogy még a határidő előtt tegyenek meg mindent a jogszabálynak való teljes megfelelés érdekében.
Egy nappal azután, hogy a Twitter felfüggesztette több olyan ismert újságíró fiókját, aki nemrég Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak, Vera Jourová, az értékekért, az átláthatóságért és a jogállamiságért felelős uniós biztos múlt pénteken figyelmeztette a tulajdonost. Hangsúlyozta, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.


MTI

hirdetés
Previous articleMPSVR: Novemberben 5,83%-ra csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma
Next articleMatovič felajánlotta lemondását az SaS-nek, ha a párt támogatja a költségvetést