Kezdőlap BELFÖLD Az ENSZ migrációs csomagját elutasító parlamenti határozat elfogadását indítványozzák szlovák ellenzéki pártok

Az ENSZ migrációs csomagját elutasító parlamenti határozat elfogadását indítványozzák szlovák ellenzéki pártok

600
MEGOSZTÁS

Az ENSZ migrációs csomagját elutasító parlamenti határozat előterjesztését jelentette be csütörtökön a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS). Ugyancsak ilyen határozat elfogadását indítványozta egy nappal korábban a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

    Az ENSZ globális migrációs csomagja veszélyes dokumentum, és az SAS határozottan ellenzi, hogy azt Szlovákia aláírja – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Richard Sulík, a liberális párt mindig is határozottan bevándorlás-ellenes nézeteket valló elnöke.
    Csak a hazai lakosságnak van joga arra, hogy eldöntse, hogy a területén ki élhet és ki nem – szögezte le Sulík rámutatva: aki úgy beszél a migrációról, mint elkerülhetetlen jelenségről, az úgy viselkedik mint egy leigázott, s ez egyetlen független kormányhoz sem méltó. Bejelentette azt is, hogy pártja olyan határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amely kötelezné a kormányt az ENSZ-csomag elutasítására.
    Ezzel a lépéssel az SAS egyértelműen arra reagált, hogy Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a múlt héten védelmébe vette a migrációs csomagot. Lajcák, aki szeptemberig egy éven át az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztját is betöltötte, a múlt héten a migrációs csomagról azt mondta: az olyan politikai dokumentum, amely semmit sem kényszerít a tagállamokra, és a migrációs politikáról szóló döntéseket az egyes államok hatáskörében hagyja. Lajcák szerint a csomagban az sem szerepel, hogy a migráció emberi jog lenne, sem pedig az, hogy nem kell különbséget tenni a legális és az illegális migráció között.
    Az ENSZ-csomagot elutasító határozat ötletét még szerdán a Szlovák Nemzeti Párt fogalmazta meg, amely erőteljesen bírálta mind a migrációs csomag tartalmát, mind pedig Miroslav Lajcák azzal kapcsolatban tett kijelentéseit. A témát elsőként még hétfőn a pozsonyi törvényhozás legkisebb ellenzéki pártja, a politikai irányultságát tekintve nehezen behatárolható, de egyértelműen bevándorlás-ellenes Család vagyunk (Sme rodina) nevű csoportosulás vetette fel, ők arra szólították fel Peter Pellegrini kormányát, hogy tegye egyértelművé a csomaggal kapcsolatos álláspontját, és ne írja alá a dokumentumot.
    Peter Pellegrini az ellenzéki párt felszólítására reagálva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: Szlovákia semmit sem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján, s az ő vezetése alatt álló pozsonyi kormány semmi olyat nem tesz, ami gyengítené az ország függetlenségét. “A kormány továbbra is elutasítja a kvótákat és a migránsok kötelező elosztását” – jelentette ki Pellegrini, aki ugyanakkor az ENSZ migrációs csomagjáról nem tett konkrét említést.
    A szlovák kormányfő az SAS elnökének bejelentésére reagálva csütörtökön megismételte hétfőn tett kijelentéseit, és bejelentette: megegyeztek Miroslav Lajcákkal, hogy a törvényhozás képviselői elé lép, és ott tárgyalják majd meg a csomaggal kapcsolatos aggályokat.
    Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. A csomag deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.
    Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Az osztrák kormány a múlt héten jelentette be, hogy ugyanígy tesz, Lengyelország is hasonló lépést fontolgat, Andrej Babis cseh kormányfő pedig a múlt héten jelentette be: javasolni fogja, hogy a dokumentumot Csehország se írja alá.

MTI

kép: Richard Sulik, facebook

hirdetés