HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Az emlékeztető oltás beadása után korlátlan ideig érvényes a COVID-igazolvány

Az emlékeztető oltás beadása után korlátlan ideig érvényes a COVID-igazolvány

593
hirdetés

A digitális, uniós COVID-igazolvány az emlékeztető oltás beadása után korlátlan ideig érvényes. Az igazolványt automatikusan kiadja az Egészségügyi Információs Központ (NCZI) – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Veronika Daničová, az NCZI szóvivője.

Illusztráció, Pixabay

Az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete értelmében a digitális COVID-igazolvány az alapoltások beadása után kilenc hónapig érvényes. „Aki megkapta az emlékeztető, vagyis a harmadik, illetve a negyedik oltást is, annak a digitális COVID-igazolványa korlátlan ideig érvényes. A 18 évnél fiatalabbak oltási igazolványa korlátlan érvényes már az alapoltások beadása után is” – magyarázta Daničová.
A COVID-igazolvány 270 naponként automatikusan generálódik, mindig 14 nappal az érvényesség lejárta előtt. „Az NCZI rendszere jelenleg 1,7 millió tanúsítványt generál újra” – közölte Daničová.
Az tanúsítvány automatikus kiküldését a portálom keresztül igényelheti a regisztrált kérelmező. Ehhez a COVID-pass adatait, a születési évet és a telefonszámot vagy az e-mail címet kell megadni.
Jelenleg több mint 70 országban adnak ki digitális COVID-igazolványt. Járványügyi okokból legalább 2023. június végéig fog működni a rendszer. Az NCZI jelenleg nem regisztrál korlátozásokat az EU-ban a betegség terjedésével kapcsolatban. Aki harmadik országba utazik, annak azt ajánlják a szakemberek, hogy utazás előtt ellenőrizze a külügyminisztérium honlapján, vagy közvetlenül a célországban, hogy milyen ott az aktuális helyzetet.

TASR

hirdetés
Previous articleBúcsúzott a kupából a KFC
Next articleLengvarský kész kérni a visszahívását az egészségügyi tárca éléről