HAZA GAZDASÁG Az elmúlt három év legjobb első negyedévét zárta a Slovnaft

Az elmúlt három év legjobb első negyedévét zárta a Slovnaft

1024
hirdetés

indexAz elmúlt három év legjobb első negyedévét zárta a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft, amely a tavalyi veszteséges év után 2015 első három hónapjában 17 millió euró nyereséget produkált – derült ki a cég jelentéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

    A cég, amely 2013 első negyedében 10 millió euró nyereséget termelt, a tavalyi év azonos időszakát már 9 millió euró, az egész évet pedig 25 millió euró veszteséggel zárta.
    Az idei első negyedévben 798 millió eurós árbevételt ért el a vállalat, amely az eladások növekedése mellett az olajipari termékek haszonkulcsának kedvező irányú elmozdulásával magyarázta az eredmény javulását.
    „A Slovnaft csoport az első negyedévben kihasználta a piacon tapasztalt kedvező haszonkulcsot, és a maximalizált gyártásnak, illetve az olajipari termékek élénkülő keresletének köszönhetően a legjobb első negyedéves gazdasági eredményét érte el 2013 óta” – kommentálta az adatokat Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója. Hozzátette: a termékek iránti keresletet az árak csökkenése ösztönözte, a nyersanyagok árának visszaesése pedig kedvező irányba befolyásolta gyártási költségeiket.
    A Slovnaft 2015 első negyedévében az egy évvel korábbihoz hasonlóan 1,45 millió tonna kőolajat dolgozott fel, 16 százalékkal 335 ezer tonnára  növelte a finomított benzin üzemanyag mennyiségét, és 3 százalékkal 727 ezer tonnára nőtt  gázolaj termelése.
    A cég által gyártott többi petrolkémiai termék előállítása 29 százalékkal, 97 ezer tonnára emelkedett.
    A vállalat eladásai 9 százalékkal 1,06 millió tonnára emelkedtek a külföldi piacokon, eközben a hazai értékesítés 6 százalékkal 343 ezer tonnára nőtt.


MTI

hirdetés
Previous articleDöntő lépés történt a gútai töltések ügyében
Next articleMegtörtént a kapcsolatfelvétel a SARIO-val