HAZA BELFÖLD Az Egyszerű Emberek jutalmaznák a korrupciós esetek bejelentőit

Az Egyszerű Emberek jutalmaznák a korrupciós esetek bejelentőit

782
hirdetés

Pénzjutalomban és állami kitüntetésben részesítené a korrupciós esetek bejelentőit a pozsonyi parlament egyik ellenzéki pártja, amely már májusban új törvény elfogadását indítványozza a felvetés kapcsán.

Az elképzelést a sajtó képviselőivel Ján Micovsky, a pozsonyi törvényhozásban jelenleg legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki csoportosulás, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom képviselője ismertette Pozsonyban csütörtökön.
Az OLaNO által előterjesztésre szánt jogszabálytervezet célja elsődlegesen az állami szférában tapasztalható korrupció elleni harc, illetve a korrupciós esetek bejelentőinek nagyobb társadalmi megbecsülése. Szlovákiában a Transparency International becslése szerint évente közel 500 millió eurót tesz ki a korrupciós csatornákban mozgó összeg.
Az ismertetett elképzelés szerint a korrupciós eseteket bejelentő személyek részint pénzjutalomban részesülnének. A jutalom ugyan nem járna alanyi jogon, ám amennyiben azt a bejelentő kérvényezi, meg kellene neki ítélni. A jutalom összege a mindenkori minimálbér ötszöröse és a korrupciós viselkedés során „megmentett” anyagiak 30 százaléka között mozogna.
A jogszabálytervezet a be- és feljelentők „erkölcsi megjutalmazásával” is számol. Ezen elképzelés szerint a korrupciós esetek bejelentői állami kitüntetésre lennének jogosultak, amelyet az államfő ítélhetne oda. A jogszabály a feljelentők védelmére kiterjedő rendelkezéseket is tartalmaz, ennek alapján a korrupciós viselkedést bejelentő a tanúvédelmi programokban használt védelemre és azon belül akár új identitás megszerzésére is jogosult lenne.
A jogszabály a parlament májusi ülésén kerül a honatyák elé, jóváhagyásának esélye, tekintettel a pozsonyi törvényhozásban uralkodó erőviszonyokra, illetve a javaslat ellenzéki mivoltára, meglehetősen csekély.

MTI

hirdetés
Previous articleGalán Géza emlékest a Jókai Színházban
Next articleA Föld Napján a komáromi diákok sem tétlenkedtek