HAZA BELFÖLD Az egyházak állami finanszírozásának megszüntetéséről kezdeményeznének népszavazást Szlovákiában

Az egyházak állami finanszírozásának megszüntetéséről kezdeményeznének népszavazást Szlovákiában

745
hirdetés

Az egyházak állami finanszírozásának megszüntetéséről akar népszavazást kezdeményezni Szlovákiában civilek egy csoportja, akik ebbéli szándékukat a referendum kiírásához szükséges aláírások gyűjtésének megkezdésével egy időben sajtótájékoztatón jelentették be kedden Pozsonyban.

    Szlovákia függetlenné válása óta szinte minden választási időszakban előkerült az egyházak állami finanszírozásának megszüntetésével összefüggő kérdéskör, ám eddig gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt. Az országban jelenleg 18 bejegyzett egyház és más vallási felekezet van, ezek működését részben az állam finanszírozza. Ez az állami támogatás az utóbbi években 30 és 40 millió euró közötti összeget tett ki évente.
    Stefan Sládecek, a kezdeményezők petíciós bizottságának elnöke közölte, hogy reményeik szerint az év végéig összegyűjtik a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat.
    A hatályos jogszabályok szerint Szlovákiában 350 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az államfő kiírja a népszavazást.
    Szlovákia 1993-as önállósodása óta 7 népszavazást tartottak, de ezek közül csak egy – az EU-tagságról szóló – volt érvényes, mivel a többi esetében a részvétel nem érte el az érvényesség feltételének számító ötven százalékot meghaladó arányt.


MTI

hirdetés
Previous articleGubík: A felvidéki magyar nemzeti minimumot Malina Hedvignek hívják
Next articleIdén is TeSZEDD!