HAZA BELFÖLD Az egészségügyi kiadások Szlovákiában emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben

Az egészségügyi kiadások Szlovákiában emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben

813
hirdetés

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül Szlovákiában emelkedtek a leggyorsabban az állampolgárok egészségügyi kiadásai az elmúlt tíz évben – számolt be erről kedden a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.

Az OECD egészségügyi jelentése szerint (Health at a Glance 2013) az egészségügyre fordított állami és egészségbiztosítói kiadások Szlovákiában 2000 és 2009 között átlagban 10,9 százalékkal, a rákövetkező két évben pedig csaknem 3 százalékkal nőttek, és GDP-hez viszonyított arányuk még elmarad az OECD-országok átlagától. E kiadások 2011-ben a hazai össztermék 8 százalékát tették ki, míg az OECD országaiban átlagban meghaladták a 9 százalékot.
A vizsgált időszakban azonban ennél jóval nagyobb mértékben nőtt azoknak a kiadásoknak a mértéke, amelyeket a pácienseknek közvetlenül kell megtéríteniük egy-egy orvosnál tett látogatás esetén, s ez az adat az ezredforduló óta Szlovákiában emelkedik a leggyorsabban – írta a HN. Míg arányuk tíz éve még nem érte el az OECD átlagát, mára – az időközben tapasztalt 15 százalékos növekedésnek köszönhetően – már jóval meghaladja azt, s az egészségügyi kiadások mintegy negyedét teszik ki.
A gyors emelkedéshez Szlovákiában hozzájárul a hálapénzfizetés gyakorlatának további terjedése is. Egy aktuális felmérésben a páciensek negyede vallotta be, hogy orvosuk közvetlen vagy közvetett módon csúszópénzt kért tőlük. Ennek összege az esetek túlnyomó többségében 100 és 333 euró (30 és 100 ezer forint) között mozgott.
A lap megállapítása szerint Szlovákiában az egészségügyre fordított kiadások meglehetősen magas hányadát, mintegy 38 százalékát a gyógyszerköltségek teszik ki, ami jóval magasabb mint az OECD országokban kimutatott átlag. A HN szerint ezzel szemben a kiadások viszonylag alacsony hányadát fordítják a kórházak, illetve az időskori tartós ellátást biztosító intézmények fejlesztésére, s ez a jelenség az elmúlt évtizedben állandósult.
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/cena-za-zdravie-rapidne-stupa-600455

MTI

hirdetés
Previous articleSzlovák lap: ittasan elesett és megsérült Dzurinda volt kormányfő
Next articleÉletveszélyes játék Bálványon