HAZA BELFÖLD Az EB jóváhagyta a lakosság és a cégek megsegítését az uniós alapokból

Az EB jóváhagyta a lakosság és a cégek megsegítését az uniós alapokból

418
hirdetés

Az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovákia kérését, hogy a magas energiaárak miatt a felhasználatlan uniós támogatásokból segíthesse a lakosságot és a cégeket – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Veronika Remišová (Za ľudí) befektetésekért, informatizációért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes. A Bizottság javaslatát még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kép: illusztráció, pixabay.com

Szlovákia a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság megsegítésére fordíthatja a 2014-2020-as programozási időszakban fel nem használt forrásokat az uniós alapokból. A cégek megsegítésére sémát dolgoznak ki, mint például a COVID-19 járvány alatti lezárások időszakára, a lakosság pedig energiacsekkeket kaphat. Az EB az uniós alapok teljes összegének 10 százalékában szabta meg az erre a célra fordítható támogatásokat, ez körülbelül 1,5 milliárd euró. Remišová elmondta, Szlovákia igyekszik elérni, hogy az Európai Parlament ennek duplájára módosítsa az összeget.
„Az EB javaslatát még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ez egyúttal felhívás az Európai Parlamenthez a döntés felgyorsítására” – jelentette ki Remišová. A végső határidő szerinte az év vége, mert az EP döntése után módosítani kell az operatív programokat és előkészíteni a Szlovákiának szánt pályázatokat. A támogatásokat viszont legkésőbb a jövő év végéig fel kell használni.
Az uniós alapokból és az állami költségvetésből nyújtott segítséget Remišová szerint párhuzamosan készítik elő, hogy optimális esetben egyszerre lehessen fizetni mindkét forrásból a lakosságnak és a cégeknek.

TASR

hirdetés
Previous articleDecemberben is kifizetik a 13. nyugdíjat, de alacsonyabb összeget
Next articleElfogadták Nyitra megye 2023-as évi költségvetését és más fontos anyagokat