HAZA HÍR-MIX Az AGEL Komáromi Kórház monoklonális antitestekkel rendelkezik a koronavírus kezelésére

Az AGEL Komáromi Kórház monoklonális antitestekkel rendelkezik a koronavírus kezelésére

872
hirdetés

Ezeket csak orvos írhatja fel, és csak a betegség korai szakaszában lévő veszélyeztetett betegek számára készült.

A komáromi kórház lett az egyike azon egészségügyi intézményeknek, melyeket az Egészségügyi Minisztérium ellátott monoklonális antitestekkel, hogy azokkal kezelhesse a konavírusus betegeket. Fontos, hogy ezt a kezelést háziorvos írja fel a betegség korai stádiumában lévő betegeknek, akiknél nagy a kockázata a koronavírus nehéz lefolyásának.

„Az AGEL komáromi kórház 96 csomag REGN COV2-t (kasirivimab és imdevimab) kapott. Minden csomag 2 adagot tartalmaz. A kasirivimab és az imdevimab fehérjék, az úgynevezett monoklonális antitestek, amelyek a COVID-19-et okozó koronavírus tüskefehérjéhez kötődnek. Megakadályozza a vírus bejutását a szervezet sejtjeibe, és így a  fertőzést is. Ennek köszönhetően a betegek könnyebben és gyorsabban legyőzhetik a vírusfertőzést” – magyarázza az AGEL Komáromi Kórházi Gyógyszertár főgyógyszerésze. Komjáthy Hajnalka, PhD.

A legfontosabb információ, hogy ezeket a gyógyszereket igazoltan COVID-19 betegségben szenvedő, 18 év feletti, magas kockázatú betegeknek szánják, akik nem igényelnek oxigénes kezelést, de korábbi anamnézisük miatt nagy a betegség súlyos lefolyásának kockázata. A betegség korai stádiumában történő beadással lehet megelőzni a betegség akár életveszélyes szakaszba való átmenetelét. És ki tartozik a rizikós csoportba, akiknek ezen gyógyszert szánják? „Minden 65 év feletti, elhízott vagy krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegnek lehet cukorbetegsége, vese- vagy májbetegsége, légúti betegsége, vagy csökkent az immunrendszere” – magyarázza a tapasztalt gyógyszerész.

A monoklonális antitesteket vénába szúrt infúzióval adják be, ami legfeljebb 30 percig tart. A beadást követően a beteget további egy órán keresztül megfigyeljük. Ezután hazamehet, mivel a gyógyszert a COVIDd-fertőzés tüneteitől mentes, illetve enyhe-közepes lefolyású betegeknek szánták, akik nem igényelnek kórházi kezelést. Nem adható olyan betegeknek, akik allergiásak a kasirivimabra, az imdevimabra vagy a készítmény bármely más összetevőjére. „A monoklonális antitestek infúziója után egyes betegek fejfájást, fáradtságot, gyengeséget, izomfájdalmakat, lázat vagy légzési nehézséget tapasztalhatnak, így a beteg a beadás után még egy órán keresztül orvosi felügyelet alatt áll. Ezek a lehetséges megnyilvánulások azonban kontrollálhatók és kezelhetők, és sokkal kevésbé kockázatosak a beteg számára, mint a koronavírus súlyos formája” – magyarázza PharmDr. Komjáthy.

Fontos, hogy mindenki, aki érdeklődik a monoklonális anyagok beadása iránt, tudja, hogy erről a kezelésről maga nem dönthet, a kezelést háziorvosnak kell felírnia és jóváhagynia REGNcov2 beadását.

A COVID-19 elleni leghatékonyabb és legolcsóbb védelem a védőoltás és ezzel egyidejűleg az arcmaszk viselése.

 

agel.sk

 

hirdetés
Previous articleBeszámoló a Komáromi Öregdiákok 17. tagsági összejöveteléről
Next articleFelújítás vár a medvei hídra