HAZA RÉGIÓ Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége díszzászlóval jutalmazta a hetényi „Tarczyt”

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége díszzászlóval jutalmazta a hetényi „Tarczyt”

371
hirdetés

A hetényi Tarczy Lajos Alapiskola közössége az általa végzett nemzettudat-erősítő tevékenységéért ’56-os lyukas zászlót kapott Csigás Zoltántól, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnökétől. A hetényi református templomban e díszzászló avatásával, valamint az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcról való méltó megemlékezéssel egybekötött, vasárnapi istentisztelen több ’56-os forradalmár személyesen tette tiszteletét.

„Fogadjátok, őrizzétek a magyar szabadság jelképét!“

Nt. Palcsó Attila lelkész igehirdetése után Lelkes Ágnes, a „Tarczy“ pedagógusa köszöntötte a jelenlevőket, többek között e világszövetség képviseletében Csigás Zoltán elnököt, dr. Petrasovics Anna alelnököt és férjét, Czakó Ignácot, valamint Szűcs Béla Albertet, a Komárom-Esztergom Vármegyei szervezet elnökét, Kis Ferenc tagot és Matthaeidesz Konrád újságírót, a rendezvény kezdeményezőjét.

Továbbá Venczel Csabát – a jutalmazott intézmény szintén Tarczy nevét viselő, pápai testvériskolája igazgatóját, Takács Ottót – a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatóját, a Szövetség párt képviseletében Viola Miklós országos elnökségi tagot és Nyitra megyei képviselőt, valamint Becse Norbert Komáromi járási elnököt, Zink Vass Nóra országos és járási titkárt, illetve Magyari Ferenc helyi polgármestert és a Komáromi Értéktár kapcsolattartóit.

Az ajándékozó küldöttség Czibor Angelika iskolaigazgatóval

A résztvevőket Rancsó Andrea, a helyi alapiskola pedagógusa, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke a hetényi és pathi tanulók segítségével, játékos formában kalauzolta végig az 1848/49-es-es eseményeken. Azután felkérte Viola Miklós doktort arra, hogy fejtse ki az egykor történtekkel kapcsolatos gondolatait. A Szövetség politikusa hangsúlyozta, hogy az elődeink nem csak 1848/49-ben, hanem az 1956-os történelmi események idején is helyt álltak, s e két példa értékű magatartás párhuzamba hozható egymással, „a magyar ifjúság szabadságvágya ugyanis 1956-ban ismét elemi erővel tört felszínre…“.

Ezt érzékeltette Téglás Gergely, az iskola volt diákja Demjén Ferenc Szabadság vándorai című dalának tolmácsolásával. Bizonyítva, hogy az ő lelkében is szárnyal a szabadság iránti vágy, amit a történelmi ismereteken kívül a „Tarczy” közösségi szellemisége is táplál, amelyben az évek során nevelkedett.

Viola Miklós doktor a Szövetség párt nevében mondott beszédet

„Iskolánk igyekszik továbbadni azokat a hagyományos értékeket, amelyek a magyarságukhoz és szülőföldjükhöz híven ragaszkodó újabb és újabb nemzedéket adnak a Felvidéknek. A hagyományos értékeken túl folyamatosan gyűjtjük a helyi értékeket, melyeknek az egyre bővülő tárházával való iskolai együttélés ugyanezt a célt szolgálja. Az elmúlt évek során sok vendég megfordult már iskolánkban, akik ámulva látták, hogy nálunk élnek a hagyományos értékek, működik a magyar közösség, az egészséges lokálpatriotizmus. Hálásak vagyunk azért, hogy anyaországi partnereink, megismerve az intézményünkben folyó munkát, mindig a segítségünkre voltak, amikor erre szükségünk volt. A Rákóczi Szövetség a felvidéki iskolabusz- hálózattal segíti utazó diákjaink iskolánkba való eljutását. Az ő közvetítésükkel találkozhattunk az általuk szervezett budapesti októberi fáklyás felvonuláson az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnökével, Csigás Zoltánnal és Matthaeidesz Konrád újságíró úrral, s az ő ajánlásuknak köszönhetően most itt üdvözölhetjük őket körünkben. Minekutána megismerkedtek az iskolánkon folyó oktató-nevelő munkával, ajándékkal érkeztek hozzánk” – hangzott el.

Csigás Zoltán, Czibor Angelika, Viola Miklós és Palcsó Attila

Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke ünnepi beszédéből megtudtuk, az elnökségük korábban elhatározta, hogy lyukas zászlókkal jutalmazza az arra méltó, határon túli magyar iskolákat. „Fogadjátok, őrizzétek a magyar szabadság jelképét!“ – e szavakkal adta át Szepsi és Rimaszombat után immár Hetényen is a díszzászlót, amit Czibor Angelika, a „Tarczy“ igazgatója több tanulóval együtt – átérezve a pillanat varázsát és e megtiszteltetés jelentőségét – néma főhajtással köszönt meg. Ilyen ajándékkal majd további olyan iskolákat is jutalmaznak, amelyekben a magyarságtudatra való nevelés és a hagyományos értékek hangsúlyosan jelen vannak.

Részlet a diákok ünnepi műsorából

Az igazgató az iskola nevében tisztelettel köszönte meg az erő, a hűség és a remény jelképét. „Megtisztelő számunkra, hogy Felvidéken harmadik oktatási intézményként vehettük át ezt a jelképet. Rápillantva, mindig eszünkbe fog jutni a magyar ifjúság szabadságvágya, a szabadságért folytatott harc és az áldozatvállalás fontossága. Erősít majd bennünket magyarságunk megtartásában, szülőföldünkhöz és a nemzethez való hűségünkben, és reményt ad felvidéki magyar létünk mindennapos küzdelmeiben” – hangsúlyozta az igazgató.

Czibor Angelika iskolaigazgató köszönetet mondot a díszzászlóért

Aztán felidézte, hogy a Rákóczi Szövetség által szervezett idei, budapesti 56-os emléknapon és békemeneten való részvétel nemcsak a Világszövetség elnökségével való találkozást hozta el számukra.

„Meghatározó élménye volt a 7., 8. és 9. osztályos diákjainknak, amikor egy német film vetítése során szembesültek azzal, hogy az 56-os forradalom még a kelet-németországi gimnazista fiatalok sorsára is milyen hatással volt. A forradalom melletti néma kiállás üldöztetést, végül egy egész osztálynyi diák disszidálását váltotta ki. A fáklyás meneten beszélgettünk arról a diákokkal, hogy mennyire megérintette őket ez a történet, és mennyi mindent megértettek az addig csak tankönyvből ismert eseményekből”.

A pathi kisdiákok műsora

Mint mondta: akkoriban egy nagyon hasonló történet a komáromi gimnázium végzőseivel is megesett, s köztük volt egy hetényi diáklány, Csintalan Margitka is, aki a gimnázium elvégzése után 30 évig tanított a hetényi alapiskolában. Nyugdíjba vonulása után pedig rendszeresen visszajárt az iskolai rendezvényekre, sőt, az értékgyűjtő tevékenységből is kivette részét. „Az ő története még értékesebbé teszi számunkra a ma kapott ajándékot. Bizonyítja, hogy a Felvidéken még az ilyen kis faluban is vannak az 56-os forradalomnak hősei, akár áldozatai is, s itt, a szomszédságunkban is van olyan hely, ami az 56-os forradalom során tanúsított helytállás helyszíne. Az idő haladtával azonban egyre kevesebb szemtanú tud az eseményekről beszélni” – ecsetelte.

Margitka tanító néni a jelenlevőkkel szívesen osztotta meg a saját történetét.

Venczel Csaba egy szalagot tűzött a díszzászlóra

A pápai Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója,Venczel Csaba egy szalagot tűzött a díszzászlóra Wass Albert testvéri szeretetről szóló gondolatával. Az esemény szervezői pedig kis ajándékkal kedveskedtek a vendégeknek, s megköszönték valamennyi közreműködő munkáját és mindennemű támogatását. Végül a jelenlevők a Széchenyi-emlékparkban található Millenniumi kopjafánál elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

Fotók: Tarczy Lajos Alapiskola albuma
hirdetés
Previous articleMárcius 1-től a lakossági kommunális hulladék elszálítását a KN SMART SERVIS, R.t. végzi Komáromban
Next articleAdamis Anna, Dráfi Mátyás és Duba Gyula is Kossuth-díjat kapott!