HAZA BELFÖLD Augusztusban érkeznek Bősre az első migránsok a traiskircheni táborból

Augusztusban érkeznek Bősre az első migránsok a traiskircheni táborból

983
hirdetés

11027929_522145411270578_7170637999937757603_nAugusztusban érkezik meg a bősi menekülttáborba az ausztriai Traiskirchenből azoknak az illegális bevándorlóknak az első csoportja, akiknek ideiglenes szlovákiai elhelyezéséről közel két hete írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter – erősítette meg az MTI-nek a szlovák belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője pénteken.

    Az első 250 fős csoport augusztusban érkezik Bősre, a fennmaradó 250 migránst pedig szeptemberben helyezik át – mondta Ivan Netík.
    A többségében magyarok lakta csallóközi Bősön, amely alig húsz kilométerre van a határ túloldalán, Vámosszabadiban működő menekülttábortól, időközben már befejeződtek az ott 2009-ben bezárt, most újranyíló menekülttábor felújítási munkálatai.
    A szlovák kormánynak a bősi menekülttábor újranyitásáról szóló tervei még az erről szóló információk hivatalos megerősítése előtt komoly tiltakozáshullámot váltottak ki a helyiek és a többi környékbeli település lakói között. A helyiek leginkább saját biztonságuk miatt aggódnak, illetve azért is, mert úgy vélik, a turisták szemében csökkenhet az idegenforgalmi bevételekre is számító település vonzereje.
    A helyiek tiltakozása alapján egy petíciós kezdeményezés is indult, majd miután azt több mint háromezren aláírták, a település önkormányzata népszavazást írt ki a tábor újranyitásának elutasítása céljából. Erre a referendumra vasárnap kerül sor. A voksoláson a több mint ötezer lelket számláló nagyközség megközelítőleg 4300 szavazásra jogosult polgára vehet részt, a referendum a választásra jogosultak többségének részvétele esetén számít érvényesnek.
    Helyi megfigyelők szerint a választási részvétel várhatóan meghaladja majd ezt az 50 százalékos küszöböt, és a helyi közhangulat alapján nem lehet kérdéses a végeredmény sem, vagyis az, hogy nagy többséggel elutasítják a menekülttábor újranyitását.
    A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egyébként a helyi referendum eredménye semmire nem kötelezi az ügyben illetékes belügyi tárcát, amely erre a hét folyamán közleményben is felhívta a figyelmet. A szaktárca ebben érthetetlennek nevezte a Bősön kialakult „pánikhangulatot”, mert mint írták, a településen korábban is helyeztek el idegeneket, és azok ottléte „problémamentes volt.” Emellett az országos rendőrfőkapitány a héten azt közölte: biztonsági intézkedésként megerősítik a rendőri jelenlétet a településen.


MTI

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleFelminősítette Szlovákiát a Standard & Poor’s
Next articleMég több IC áll majd meg Dél-Komáromban