HAZA AUTÓVILÁG Audi A5 Sportback sport 2.0 TDI quattro: Frissítés után

Audi A5 Sportback sport 2.0 TDI quattro: Frissítés után

1327
hirdetés

Az ingolstadtiak A5-ös családja, mint autós berkekben köztudott, a középkategóriás  A4 szedán kupé változata. Első számú konkurenséhez (BMW 4 Coupé) hasonlóan öt ajtóval is kínálják, hogy a sportosság és a praktikum között vacillálóaknak is megfeleljen; ez a verzió kapta a Sportback utónevet. Idén, 7 év után, a háromajtós és a nálunk nem kapható kabrió változatokkal együtt ez is átesett egy generációváltás előtti frissítésen; ebben a korszerűsödött kivitelben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A külső módosítások– szerencsére – sokkal látványosabbak, mint a szintén nemrég frissült A4 esetében. Oké, a keskenyre szabott lámpák, a szögletesebb maszkkal együtt már ott is megjelentek, de az egész oldalnézetet uraló, hátul széles vállakat kialakító hullámvonal igen mutatós formatervezői többlet. Mindenekelőtt ez az éles perem teszi pengébbé az autót az elődjénél, de másutt is hasonló élek váltották fel az addigi domborulatokat. Az arányok is változtak picit, szintén az összkép javára (hosszúság: +21 mm, magasság: -5 mm). Tesztautónkat mindezeken felül az S-line sportcsomag, plusz a szintén feláras 19 hüvelykes, 15 (!!!) küllős füstszínű alufelnik tették  még attraktívabbá.

Belvilág

A műszerfal értelemszerűen a felújított A4-esé, ezt kapta a teljes 5-ös család is. Tehát: vetített digitális „órák” a vezető előtt, amelyek között megjeleníthetők például a vezetéstámogató rendszerek adatai, de akár a navigációs térkép is. A komplett kínálat és az összes felhasználói lehetőség azonban a központi kijelzőn jelenik meg, lásd a megfelelő ábrákat. Kis szépséghiba, hogy ez a 19×9 cm-es (vagy ha így érthetőbb, 21 cm átlójú) monitor egy ideiglenesen odaállított táblagép benyomását kelti a műszerfal tetején.  Magát a rendszert az Audi MMI-nek (Multi Media Interface) nevezi, és szerencsére nem ujjböködéssel, hanem a középkonzolra telepített tárcsával, illetve billenőkapcsolókkal kezelendő. Itt külön ki kell emelni, hogy a rádiónak is meghagytak egy klasszikus hangerő-potmétert, illetve 8 teljesen hagyományos nyomógombot a programozott adók lehívására.   Követendő példa lehetne 1-2 érintőképernyő-mániás márkának… S ha már fentebb kiosztottunk egy mínuszt a monitorért, ez a középkonzol minimum 2 piros pontot érdemel. Az egyiket a praktikumáért, a másikat azért, mert esztétikumban és eleganciában a prémiummárkák között sincs párja.

Ami a helykínálatot illeti, elöl természetesen kifogástalan (nem is beszélve a standard sportülések adta érzésről), hátul már picit szűkösebb, mint a középkategória átlaga. (Az ok persze egyszerű: az Audinál még két méretosztály létezik a középkategória felett…) Arról viszont szó nincsen, hogy átlagos testalkatú felnőtteknek itt szoronganiuk kéne, lásd a 25-26. ábrát. A koffer viszont a kategóriához és a kupé-státushoz képest kifejezetten tágas; ezen kívül jól pakolható, sőt még bővíthető is, lásd ismét a megfelelő ábrákat. A szereltséget pedig nincs értelme részletezni; elég annyi, hogy méltó a márka rangjához. Ha speciel egyetlen tételét kötelező lenne kiemelnem, az valószínűleg a háromzónás légkondi lenne…

Az országúton 

Az Audi A5 Sportback 190 és 252 lóerős benzinmotorokkal, illetve 150/190/218/272 lovas dízelekkel kapható a hazai piacon. Tesztautónk erőforrása a 190 lovas TDI volt, tehát a kétliteresek erősebbike. S bármennyire is más mércével mérjük itt a 190 lóerőt, mint mondjuk egy megvadított kompaktnál, higgyék el: itt sem kevés. Már hogy a fenébe lenne az, amikor 235-öt megy vele az autó, és 7,4 másodperc alatt gyorsul százra… Legfeljebb tán a német autópályákon jöhetne jól egy picivel nagyobb erőpotenciál – ám ott is csak akkor, ha tartós 170-nel akarunk utazni, na és persze ha nincs dugó. Meg persze presztízsből. Én mindenesetre minden presztízst félretéve, a német sztrádáktól is biztos távolságban, zömmel idehaza autózva abszolút meg voltam elégedve a járgány dinamikájával. Na meg legalább ennyire a fogyasztásával; ha kevesebbet teszteltem volna azt a bizonyos dinamikát, biztos vagyok benne, hogy 6 és fél alá is befértem volna. Ja és a végére még okvetlen egy dolog: a teszt során kifogtam egy-két özönvízszerű esőt a júliusi kánikulában. S olyankor, a pillanatok alatt összefüggő vízréteg alá került úton megtapasztalhattam a quattro összkerékhajtás minden előnyét…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1968 cm3
Teljesítmény
Nyomaték:   400 Nm@1750–3000
Sebességváltó: hétfokozatú S-tronic automata                                         
Legnagyobb sebesség: 235 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,4 s           
Gyári átlagfogyasztás: 4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 123 g/km
H/Sz/M: 4673x1846x1371 mm
Csomagtér:  465–1300 l
Üzemanyagtartály: 58 l
A modellcsalád induló ára: 39 500 €
A tesztelt típus induló ára: 48 650€

hirdetés