Kezdőlap RÉGIÓ Átadták az új Duna-híd látogatóközpontját

Átadták az új Duna-híd látogatóközpontját

519
MEGOSZTÁS
Az április 23-ai rendezvényen dr. Molnár Attila polgármester elmondta, a híd olyan gazdasági és társadalmi fellendülést hoz majd városunknak, amit jelenleg még elképzelni sem tudunk. Az új átkelő várhatóan további jelentős beruházókat vonz majd Komáromba.

Az eseményen Sal László, Hídépítő Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a tíz konténerből álló, kétszintes létesítményből a híd átadásáig lehet megfigyelni az építkezést. A látogatóközpontban makettekkel és videón mutatják be az építés fázisait, a szakma képviselői mellett várják az érdeklődőket is, a hónap utolsó szombatján nyílt napot tartanak.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a látogatóközpont átadása alkalmából ismertette, hogy az új átkelőt H-M DUNAHÍD Konzorcium építi meg. A kivitelezés nettó összege mintegy 28 milliárd forint, melynek 85 százaléka uniós forrás.

– Negyedik aranykorát éli a hídépítés hazánkban, hiszen rengeteg átkelő épül –
mondta a megnyitón Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke, majd hozzátette: a Mosoni-Duna-híd után az új komáromi Duna-híd munkálatait is bárki nyomon követheti majd júniustól, bejelentkezéssel.

Az új komáromi Duna-híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. A beruházás 2017 nyarán kezdődött meg, és a tervek szerint 2019 őszére fejeződik be.

A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. és szlovák közútkezelő társaság, a Slovenska správa ciest (SSC) beruházásban valósul meg.

A kétoldali közúti csatlakozás két külön beruházásban épül meg, a Magyarországon tervezett út a 131 sz. főút, Komárom déli elkerülő úthoz csatlakozik. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz.

Az új közúti híd elkészülte után a teherforgalom az M1 autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés. (MTI)

 
komarom.hu

 
hirdetés