HAZA RÉGIÓ Átadták a komáromi Szinnyei József Könyvtár korszerűen felújított főépületét

Átadták a komáromi Szinnyei József Könyvtár korszerűen felújított főépületét

520
hirdetés

Az olvasók számára november 2-án nyílik meg a komáromi Szinnyei József Könyvtár felújított főépülete, amely hivatalos avatóünnepségét október 25-én, a partnerintézmények, a városi és megyei képviselők, illetve – jelöltek, valamint a média képviselőinek nagy érdeklődése közepette tartották. A fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzatot és a megyei hivatalt a Milan Belica megyeelnök és helyettese, Csenger Tibor vezette küldöttség képviselte, a polgármesterjelöltek közül pedig Bauer Ildikó és Keszegh Béla jelenlegi városvezető tette tiszteletét az eseményen.

A szalagátvágás ünnepi pillanata

Az ünnepség elején Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész Daniela Kapitáňová, komáromi író témábavágó tárcáját tolmácsolta, majd Fabó Mária könyvtárigazgató kétnyelvű beszéde hangzott el. Megtudtuk: az 1831-ben létrehozott elődintézményük könyvállományának alapját Kultsár István lapszerkesztő-fordító, a pesti magyar színtársulat igazgatójának csaknem 3 ezer kötetes könyvtára képezte.

A szenvedélyes könyvgyűjtő ugyanis az értékes gyűjteményét az egészsége romlásakor Komárom megyének ajándékozta, amelynek szülötte volt. Miután a megyegyűlés elfogadta az ajánlatot, 1833-ban az özvegye további ezer kötetes adománnyal a vármegye levéltárában, külön e célra készített szekrényekben elhelyezett irodalmi kincset.
Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész

Ahogy elhangzott: az eltelt közel két évtized alatt a könyvtár nyolc alkalommal költözött újabb és újabb székhelyekre. Ezért a direktor hálásan köszönte meg Nyitra megye jelentős anyagi támogatását, aminek köszönhetően korszerű köntöst öltött a főépület. Kitért az olvasás fontosságára, ami

olyan, mint a vakcina: életet menthet kockázatok és mellékhatások nélkül. Olvasás közben azok lehetünk, akik lenni akartunk, kiszakadhatunk a valóságból, s ez a folyamat gondolatokat ébreszt bennünk…“.

Végül Márai Sándor írót is idézte, aki rámutatott: „Gondold el, csak az ember olvas…!“

Fabó Mária könyvtárigazgató az ünnepi beszéde közben

Milan Belica megyeelnök is hangsúlyozta az olvasás jelentőségét: „Az információk egyik fontos hordozójának, a könyvnek a netes korunkban is helye, jelene és jövője van“. Ugyancsak kiemelte Kultsár István következő nemzedékek által is megjegyezendő érdemeit, akinek köszönetet mondott a könyvtár-alapításért, amivel további személyiségeket is hasonló könyvadományozásra sarkallt. Végül leszögezte: az irodalombarát megyei képviselőknek is köszönhető, hogy az előkészületi költségekkel együtt összesen hozzávetőleg 900 ezer eurós támogatást sikerült jóváhagyni az intézmény felújítására.

Csenger Tibor, a Szövetség megyei elnök-helyettese és megyeelnök-jelöltje

Csenger Tibor, a Szövetség megyei elnök-helyettese és megyeelnök-jelöltje kiemelte a magyar képviselők déli térség kulturális intézményeinek korszerűsítése érdekében tett munkáját, amiért köszönetet mondott, akárcsak a megyei hivatalnak.

„Minden tőlünk telhetőt elkövettünk annak érdekében, hogy a magyarlakta térségbe is arányossan érkezzenek a megyei támogatások, megvalósulhassanak a nagyszabású beruházások…“ – fogalmazott. Elárulta: e főépületbe liftet is terveznek, ekképp megkönnyítve a mozgáskorlátozott olvasók feljutását az emeletre.

Megtelt érdeklődőkkel az előcsarnok

Miután Bandor Éva előadásában elhangzott egy Örkény-novella, Fabó Mária, Milan Belica és Csenger Tibor átvágta az ünnepi szalagot. A jelenlevők nem csak a mutatósan felújított termeket, hanem a 63 éves, sokszorosan díjazott, helyi Helios Fotóklub ezen alkalomból megrendezett, látványos fotókiállítását is megtekinthették.

Megtelt érdeklődőkkel az előcsarnok

Arról, hogy november elejétől milyen tartalommal akarják megtölteni a tetszetős könyvtárépületet, Fabó Mária, a további kulturális vonatkozású, megyei fejlesztések beindításáról pedig Csenger Tibor nyilatkozott médiacsaládunknak. Mindezt a további részletekkel együtt elolvashatják a Magyar 7 hetilap november 2-i számában.

A mutatós könyvtárépület főbejárata

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleAlkotmánysértő a kormány lemondására vonatkozó népszavazási kérdés
Next articleFának ütközött egy autó Udvardon, 13 migráns ült benne