HAZA RÉGIÓ Átadták a komáromi hajókikötőt

Átadták a komáromi hajókikötőt

881
hirdetés

2December 12-én délelőtt átadták a komáromi hajókikötőt, az eseményen dr. Molnár Attila polgármester elmondta, hogy mindössze négy hónap alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében a kikötő intermodális kapacitás növelését célzó beruházás 728 millió forintból.

A beruházáshoz mintegy 620 millió forint uniós és állami támogatást használtak fel. A polgármester hozzátette, a kikötő területe logisztikai szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen az autópálya közelsége, a vasúti pálya és rendező pályaudvar kialakítása lehetőséget nyújtott az intermodális rendszer kialakításához, a kikötő fejlesztéséhez. A fejlesztés nemcsak a gazdaságos vízi szállítást teszi lehetővé, de kedvez a személyszállító hajók kikötésének is, így a város bevételei az iparűzési adó mellett az idegenforgalmi jövedelmekkel is gyarapodhatnak.

Dr. Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a kikötői áruforgalom jelentős mértékben nőhet, akár a jelenlegi ötszörösére. Komáromban a teherhajók rakodásának elősegítésére épített partfalat hoztak létre. Itt mobil kirakógéppel vagy daruval mozgatják az árut, mely szállítószalag-rendszeren át jut el a hajókból a teherautókba, vagy fordítva. A létesítmény megvédi a kikötőt a zajló jégtől és az uszadék fától is. A kikötő további fejlesztése során a vasút lehetőségeinek kihasználása, a konténerforgalom beindítása, és olyan technológiai kiszolgáló tevékenység biztosítása, amely az alapkikötői tevékenységet is elősegíti.

(Forrás: MTI)

komarom.hu

Galéria: Átadták a komáromi hajókikötőt

hirdetés