HAZA RÉGIÓ Átadták a felújított mentőállomást Dél-Komáromban

Átadták a felújított mentőállomást Dél-Komáromban

850
hirdetés

mENTOALLOMAS KOMAROMAz Új Széchenyi Tervnek köszönhetően hazánk 18 megyéjében 22 új mentőállomást létesítettek és további hatvanat újítottak fel. Ezek közé tartozott a komáromi is. A 20 milliós pályázati beruházáshoz az önkormányzat további 8 millióval járult hozzá. Az ünnepélyes átadóra november 4-én került sor.

Az Országos Mentőszolgálat Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés címet viselő projektjének része volt a komáromi állomás korszerűsítése, ahol dr. Onódi Lívia regionális igazgató tájékoztatása szerint sor került a garázsbejárók átépítésére, modernizálására, elektromos garázskapuk beszerelésére, szén-monoxid elszívó rendszer kiépítésére és energetikai korszerűsítésre is. A fejlesztés több mint 19 millió forintba került, amihez az önkormányzat további nyolc milliót tett hozzá.

– Mindig kiváló kapcsolatunk volt a helyi mentőállomással. Úgy gondoltuk, hogy felelősségünk és kötelességünk is annak támogatása. Ez elsősorban a mentőautókba szánt eszközök vásárlásában mutatkozott meg. Elmondható, hogy a komáromi mentőállomás gépjárműparkja országos viszonylatban is a legjobbak között van – tudtuk meg dr. Molnár Attila polgármestertől, aki megköszönte a mentősök áldozatos munkáját, és a 2013-as dunai árvíznél tanúsított példamutató helytállásukat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormányzat egészségügyet érintő átalakításának köszönhetően jelenleg fél ezer milliárddal több jut az ágazatra mint korábban. Ez helyi szinten is megmutatkozott, mikor is az elmúlt évben csaknem 1 milliárd forintért korszerűsítették a Selye János Kórházat.

Az OMSZ főigazgatója, dr. Burány Béla kiemelte, hogy ez a beruházás az összefogásról szólt, hiszen kivette belőle a részét az OMSZ, az önkormányzat, a civil szervezetek, a bajtársak, de még európai Unió is. A főigazgató hozzátette, semmit sem érnek a fejlesztések, ha nem áll mögöttük a szakma elhivatottsága, ez utóbbiról azonban csak a legmagasabb szintű jelzőkkel lehet beszélni!

Amíg az átalakítás folyt, az állomás ideiglenesen a katasztrófavédelem belvárosi épületében kapott helyet, ahonnan két héttel ezelőtt költözhettek vissza. Jók a tapasztalataik – ezt már Kurdi Balázs, a komáromi mentőszolgálat vezetője mondta. A garázskapuk a kivonulást segítik. Nappal a riasztást követő 1 percen belül ki kell vonulniuk. Ezt az időt eddig is tudták tartani, azonban most fontos másodperceket nyertek azzal, hogy nem kell kiszállni a mentőből és bezárni a kaput, hiszen az elektromos lett. Az ünnepségen jelen lévők ezt a gyakorlatban is megtapasztalhatták, hiszen alig kezdődött el az átadó, a mentőállomás riasztást kapott. Tatán lett rosszul egy idős férfi. A telefonhívás és a kivonulás között alig telt el fél perc. Kurdi Balázs hozzátette, a dinamizálás mellett az energetikai korszerűsítésre is nagy szükség volt már.

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articleVisszahívják a nyugalmazott bírákat
Next articleHyundai ix20 1.6i Style: Kívül-belül megújult