HAZA RÉGIÓ Árvízi hírek Dél-Komáromból (frissítve 06:43!)

Árvízi hírek Dél-Komáromból (frissítve 06:43!)

1000
hirdetés

full

Eseménytelenül telt az éjszaka

A kora esti órákban a megyei védelmi bizottság elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, a helyi védelmi bizottság elnöke, Molnárné dr. Taár Izabella járási hivatal vezető, valamint dr. Molnár Attila polgármester tekintették meg a helyi védekezési munkálatokat.

Elmondható, hogy a folyó folyamatosan apad, a vízügyi szakemberek szerint a védművek teljesen biztonságosak.

Ebben a helyzetben, ami a legfontosabb információ, hogy az éjszaka szinte teljesen eseménytelenül telt. A rekordvízállás következtében a Közútkezelő hatóságnak, valamint a Vizák Kft.-nek kellett beavatkoznia a Tesco áruháznál lévő lámpás kereszteződésnél az útburkolat beszakadása miatt.

Ez a jelenség semmiféle árvízveszélyt nem jelent, a megnövekedett talajvízszint okozza a problémát. Az úthiba elhárításán szakemberek dolgoznak.

A Duna most 802 cm.

Tovább apad a Duna

Vasárnap a kora délutáni órákban a folyó vízszintje 833 cm volt. Dr. Molnár Attila polgármester tájékoztatása szerint a Dunán folyamatos apadás tapasztalható. A veszély azonban még nem múlt el, azonban a 4,6 km hosszú szakaszon kiépített védmű továbbra is biztonságosan tartja a medrében a folyót. Komolyabb beavatkozást igénylő árvízi jelenségekkel sem találkoztak a szakemberek. Továbbra is több százan figyelik a gátak állapotát.

Nyugodtan telt az éjszaka

A vízügyi szakemberekkel történt megbeszélések után dr. Molnár Attila polgármester úgy tájékoztatott, hogy térségünkben nyugodtan telt az éjszaka. Kisebb beavatkozásokon kívül komolyabb védelmi munkálatokra nem került sor.

Az ideiglenes gát továbbra is mederben tartja a folyót. Komáromnál megkezdődött a lassú apadás. A folyó vízszintje jelenleg 840 cm.

2013. 06. 08. 22.17 óra

Késő esti jelentés

Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtti látogatása után a késő délutáni órákban ma ismét városunkba érkezett Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, hogy személyesen győződjenek meg a komáromi védelmi munkálatok állásáról.

A mértékadó tetőzés 845 cm-rel ezekben a pillanatokban vonul le városunkból, az apadás az éjszakai órákban indul meg. A védekezés szempontjából a következő egy, másfél nap még kritikusnak számít, ugyanakkor dr. Molnár Attila polgármester a vízügyi szakemberekkel közös késő esti bejárása után megállapítható, hogy az ideiglenes védmű egyelőre jól vizsgázik.

2013. 06. 08. 14.11 óra

Déli 12 órától folyamatos tetőzés alatt áll a Duna a komáromi szakaszon. A vízmagasság 844 cm.

2013. 06. 08. 10.47 óra

Nem közlekedhetnek a vonatok

A Duna tetőzésének idejére a Vízügy kérésére elővigyázatossági okokból a MÁV a Budapest–Győr Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között 11 órától további intézkedésig leállította a vonatközlekedést.

A MÁV-START Zrt. megrendelte az autóbuszokat az utasok elszállítására. Az autóbuszok a RailJet szerelvények utasait Tatabánya és Győr, a többi vonat utasait Almásfüzitő és Komárom között szállítják. A hosszabb menetidő és az átszállások miatt 30-60 perc késéssel számoljanak az erre utazók.

2013. 06. 08. 09.19 óra

Korábbra várható a tetőzés

A legfrissebb információink szerint Komáromnál a kora délutáni órákban várható a folyó tetőzése 840-845 cm közötti vízállással.

A bejárások során azt tapasztaltuk, amit a vízügyi hatóságok is megerősítettek, hogy mindez idáig nem jelentek meg káros árvízi jelenségek. A védmű biztosan tartja a folyót a medrében.

Egyelőre a vonatközlekedés is korlátozottan ugyan, de folyamatosan üzemel. Elővigyázatossági okokból megkezdődött a komáromi gátmű biztonsági megtámasztása is.

Elkészült az ideiglenes gát!

Tisztelt Önkéntesek!

A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint a komáromi ideiglenes védmű elkészült, annak megerősítése megtörtént. A szakemberek 24 órában ellenőrzik a szakaszt.

Tájékoztatásuk szerint jelen helyzetben további érdemi segítséget az önkéntesek már nem tudnak nyújtani nekik. Amennyiben azonban az események megkívánják, azonnal értesítünk mindenkit!

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben az emberfeletti munkában!

Biztonságot ad a védmű

Ma délelőtt 806 cm-rel rekordot vízállást mértek a Dunán, amely azóta már 816 cm magasságig emelkedett. A szőnyi térségben megépített védmű 880 cm-ig biztonságot ad településünknek.

A tetőzést vasárnap hajnalra várjuk 831 cm-es magassággal. Már most megállapítható, hogy a megépített ideiglenes védmű ezt a soha nem látott magasságú víztömeget is megfogja, ezért minden reményünk megvan arra, hogy a legmagasabb vízállás elérése esetén is mederben tudjuk tartani a folyót. Városunkba további egységek érkeztek, mind a katasztrófavédelem, a honvédség és a vízügy részéről, hogy az esetleges fakadó vizeket, buzgárokat, illetve az ezek által okozott veszélyhelyzetet azonnal elhárítsák.

Az önkéntesek elegendő létszámban állnak rendelkezésünkre, akik munkáját ezúttal is szeretnénk megköszönni, hiszen elsődleges feladatunk ezúttal már nem a védmű építése, hanem tartalék homokzsákok készítése az esetleges problémák elhárítására.

Dr. Molnár Attila polgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízottal, valamint Bakondi György katasztrófavédelem országos főigazgatójával a mai napon több órán keresztül járták be a védelmi szakaszt, majd Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral együtt megtekintették a Selye János Kórház védelmi előkészületeit is.

A jelenlegi információk alapján sem a kórház, sem a lakosság kitelepítésére nem kerül sor, azonban továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy ha olyan veszélyhelyzet áll elő, aminek következtében kimenekítésre kerülne sor, akkor azt mindenki fegyelmezetten a hatóságok utasításait követve hajtsa végre. Még egyszer hangsúlyozzuk azonban, hogy a védmű mostani, jóval a rekord vízállás feletti vízszintet is biztonságosan tartja, és a tetőzés esetén is a folyó a mederben tartható.

2013. 06. 06. 10.00

A Duna vízállása meghaladta az eddig mért legmagasabb vízállást (2002, 802 cm). A folyó jelenleg 805 cm-en áll.

Elég a rémhírekből!

Ma délután ismét városunkba érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott társaságában a komáromi depóban győződött meg a védelmi munkálatok előrehaladtáról.

A látogatást követen a kormánymegbízott, dr. Molnár Attila polgármesterrel, Papp Károly r. vezérőrnagy országos rendőrfőkapitánnyal, Balogh János dandártábornok a Készenléti Rendőrség parancsnokával, Reinhoffer Csaba r. ezredes, megyei főkapitánnyal, valamint Bolehradsky Szilveszter r. alezredes városi rendőrkapitánnyal a szőnyi védekezés helyszínét járták be.

A polgármester szerint a munkálatok a tervezett ütem szerint haladnak, a szakemberek véleménye szerint a folyó pedig jó eséllyel a mederben tartható.

Ezzel együtt a városban időről, időre a legkülönfélébb képtelen és ostoba pletykák ütik fel a fejüket. A városvezető kér mindenkit, hogy ne üljenek fel a rémhíreknek, inkább kövessék figyelemmel a hivatalos tájékoztatást.

Felhívjuk a rémhírterjesztők figyelmét, hogy veszélyhelyzetben a rémhírek terjesztése a büntetőtörvénykönyv hatálya alá esik, a büntetési tétel pedig több év szabadságvesztés lehet! A rendőrség a legnagyobb szigorral és határozottsággal fog fellépni a törvénysértés ellen!

2013. 06. 06. 17.01 óra

Már három mobilszámon várjuk a felajánlásokat!

A városvezető kérése, hogy mindazok, akik önkéntes munkájukkal (homokzsákrakodás, ideiglenes védvonal építés) szeretnének segíteni, jelentkezzenek az alábbi számok valamelyikén (mobilszám 1: 06-20-295-40-93, mobilszám 2: 06-20-943-70-26, mobilszám 3: 06-20-285-20-52).

2013. 06. 06. 17.00 óra

Átköltözött az ügyelet!

Komárom-Bábolna Kistérségi Társulás Központi Ügyelete ideiglenesen a Beöthy Zsolt utcai-volt Tűzoltólaktanya épületébe költözött át. Az Ügyelet telefonszáma továbbra is +36 34 344 770. Az ügyeleti időben a betegellátás a megszokott módon működik továbbra is.

dr. Gordán Ildikó – Komárom Város Egészségügyi Alapellátási Szolgálat-Intézményvezető Főorvosa

 

Lezárták a Rákóczi rakpartot

A kialakult árvízi helyzetre való tekintettel a Komáromi Rendőrkapitányság lezárta a Rákóczi rakpartot. Az érintett szakaszra tilos gépjárművel behajtani. A védművek védelmének érdekében a belépést is megtiltották!

Továbbra is kérjük, hogy akik önkéntes munkájukkal (homokzsákrakodás) szeretnének segíteni, jelentkezzenek az alábbi számok valamelyikén (mobilszám 1: 06-20-295-40-93, mobilszám 2: 06-20-943-70-26)!

Felhívjuk minden segíteni szándékozó figyelmét arra, hogy mivel a depó lezárt területen található, ezért oda a belépés csak engedéllyel történik. Ezért kérünk mindenkit, hogy a fenti számokon jelentkezzen, ellenkező esetben a belépést nem tudjuk biztosítani!

További kérés, hogy mindazok, akik élelmiszer adománnyal tudnak segíteni a gátakon dolgozóknak, hozzák be azokat a városháza (Komárom, Szabadság tér 1.) alagsorában található közterület-felügyeletre, ahol munkatársaink éjjel nappal, a nap 24 órájában fogadják a felajánlásokat.

2013. 06. 06. 9.52 óra

A polgármester is nyugalomra int

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel, köztük városunkat is.

A kormányfő jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak. Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Komáromnál 830 cm-re várják a tetőzést.

Dr. Molnár Attila polgármester a miniszterelnöki sajtótájékoztató után nyugalomra inti a lakosságot. Mint elmondta: Komáromban tervszerű munka folyik. Pánikkeltésnek semmi értelme, minden eshetőségre fel kell azonban készülni. Komárom kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan, ha egyszerre több ezer embert kell elszállásolni. Erről az eshetőségről azonban egyelőre nincsen szó.

A jelenlegi előrejelzések szerint a folyó 830-re tetőzik várhatóan szombat éjféltájban. A ma estére elkészülő ideiglenes gát pedig ennél magasabb vízszint esetén is védelmet nyújt.

A katasztrófavédelem és a társszervek együttműködése révén zajlik a feladatok végrehajtása. A város folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és az előrejelzéseket, kapcsolatban áll a hivatalos szervekkel és mindent megtesz azért, hogy Komáromban a legkevésbé okozzon problémát az árhullám. A polgármester köszönetet mondott a komáromiaknak azért, hogy ismét önzetlenül segítenek.

2013. 06. 06. 9.11 óra

Budai Gyula is segített Komáromban

A Vidékfejlesztési Minisztérium tíz munkatársa és Budai Gyula parlamenti államtitkár szerda éjjel a komáromi vasútállomás melletti depóban homokzsákokat töltésével segítette az árvízi védekezést.
Budai Gyula elmondta, hogy magánemberként, barátként érkezett Komáromba a minisztérium munkatársaival, és mindenkit arra buzdít, vegyen részt a védekezésben.

Komáromban a szőnyi városrészben épül egy 4,6 kilométeres gát, amelyhez 300 ezer homokzsákot használnak fel. A védmű várhatóan csütörtök estére elkészül, a depóban éjjel-nappal 130-150 fő tölti a homokzsákokat, amelyeket vasúttal szállítanak a helyszínre, és vízügyesek, katonák teszik végleges helyükre – közölte dr. Molnár Attila polgármester.

A város vezetője hozzátette, a munkában számos önkéntes vesz részt, és az ipari park cégei is segítenek.

A kora esti órákban városunkba érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, valamint Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója társaságában tartott szemlét a komáromi védvonalon.

A kormányfő megtekintette a homokzsákdepóban, illetve a szőnyi vasútvonal melletti ideiglenes védőgáton folyó munkálatokat.

Dr. Molnár Attila polgármester a kormányfővel történt egyeztetés után elmondta a miniszterelnök biztosította, hogy a kormány mindent megtesz a város védelmében, úgy a humánerőforrás tekintetében, mint az anyagi vállalások terén.

2013. 06. 05. 17.35 óra

Ma délután a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal egy több száz példányban terjesztett sajtóközlemény útján igyekezett megnyugtatni a lakosokat, hogy a védmű építése nagy erőkkel folyik.

A dokumentum pontosan leírja, hogy egy esetleges kitelepítéskor mi a teendő. Hangsúlyozzuk, hogy a levél a lakosság érdekében tett előzetes intézkedések körébe tartozik!

A komáromi több, mint 4,6 km hosszú védvonal megépítéséért, biztonságossá tételéért jelenleg is emberfeletti munkát folytatnak a vízügyi hatóságok, a katasztrófavédelem és a honvédség erői, valamint a számtalan önkéntes is.

2013. 06. 05. 14.05 óra

A honvédelmi miniszter is megtekintette az árvízi védekezést

Szerda délelőtt Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott kíséretében városunkba érkezett Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki a szőnyi ideiglenes gátépítés megtekintése mellett, a vasútállomás melletti depóba is ellátogatott.

Mint azt a tárcavezető felidézte a 2010-es kormányváltáskor a Magyar Honvédségnél csak papíron volt néhány tartalékosa. Most viszont a hivatásos állományon felül 4700 védelmi és műveleti tartalékos katonát is be tudnak vetni „a sosem látott” dunai ár elleni védekezésben.

Hende Csaba azt mondta: a Magyar Honvédség az erre megállapított tervek szerint minden erejével azon dolgozik, hogy a dunai árhullám se emberéletben, se az anyagi javakban ne tegyen kárt. Esztergom és Komárom térségében jelentős logisztikai és ellátási feladatokat végeznek, és az esetleges evakuálásban is részt tudnak venni.

A Magyar Honvédség korábban arról tájékoztatott, hogy legalább 8000 embert készek bevetni árvízi védekezésben, amelyben kedden már több mint ezer katona vett részt.

Dr. Molnár Attila polgármester a terepbejáráson elmondta, példaértékű az az összefogás, amit a város tanúsít. Köszöni mindazok munkáját, akik bármilyen módos is részt vesznek a településen folyó árvízvédelmi munkálatokban, és külön köszöni a katonák segítségét.

2013. 06. 05. 11.19 óra

Kedves Komáromiak!

Továbbra is köszönettel tartozom mindenkinek a komáromi cégeken, a civil szervezeteken és a magánszemélyeken túl, az ország valamennyi pontjáról hozzánk érkező önkéntes segítőknek is. Folyamatos szervezéssel igyekszünk biztosítani, hogy a kért mennyiségű homokzsák a védekezéshez rendelkezésre álljon, ehhez a komáromi depóban 100-130 ember folyamatos jelenléte szükséges.

A napi többszöri helyszíni bejárásom alkalmával szerzett tapasztalataim alapján is megállapítható, hogy mind a katasztrófavédelem, mind a honvédség, mind pedig a vízügy, továbbá a városi önkéntesek megfeszített munkájának eredményeképpen a megjelölt időpontra elkészül az ideiglenes védmű.

A tetőzés időpontja szombat késő estére várható a korábban is jelzett 810-820 cm-es rekordmagasságban. Természetesen önkormányzatunk, és a szakemberek is felkészültek akár a legrosszabb esetre is, hogy amennyiben felmerülne a kitelepítés szükségessége akkor azt határozottan, fegyelmezetten és gyorsan végre tudjuk hajtani. Ennek előkészítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtettük. Fontos azonban leszögeznem, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az ideiglenes védmű segítségével a mederben tudjuk tartani a folyót.

Városunk megvédéséhez szükségünk van az Önök segítségére is, ezért kérem, hogy akik önkéntes munkájukkal (homokzsákrakodás) szeretnének segíteni, jelentkezzenek az alábbi számok valamelyikén (mobilszám 1: 06-20-295-40-93, mobilszám 2: 06-20-943-70-26). A jelentkezés során diktálják be nevüket, elérhetőségüket, és azt, hogy mikor és mennyi ideig tudják vállalni az önkéntes munkát. Kérjük, hogy a készletek végessége miatt a munkavégzéshez lehetőség szerint hozzanak magukkal gumicsizmát, lapátot és esőkabátot. Elsősorban arra kérem az este 22.00 óra és a reggel 7.00 óra közötti időszakban van szükségünk segítségre.

További kérés, hogy mindazok, akik élelmiszer adománnyal tudnak segíteni a gátakon dolgozóknak, hozzák be azokat a városháza (Komárom, Szabadság tér 1.) alagsorában található közterület-felügyeletre, ahol munkatársaink éjjel nappal, a nap 24 órájában fogadják a felajánlásokat.

2013. 06. 04. 16:11 óra

Gőzerővel folyik az ideiglenes védvonal építése

Tisztelt Komáromiak!

Köszönöm azt a sok felajánlást és önzetlen segítséget, amit ismételten kaptunk Önöktől. Önkéntesek, a városban működő cégek, magánszemélyek, civil szervezetek, baráti közösségek segítik a védekezést. A komáromi több, mint 4,6 km hosszú védvonal megépítéséért emberfeletti munkát folytatnak jelenleg is a vízügyi hatóságok, a katasztrófavédelem és a honvédség erői is.

A korábbi információktól eltérően a kérdés most már sajnos nem az, hogy elérjük-e a 2002-es eddigi legmagasabb vízállást (802 cm), hanem, hogy a folyó szintje mennyivel fogja meghaladni azt. Ahhoz, hogy a védvonal biztonságosan kiépíthető legyen több százezer homokzsák elhelyezésére van szükség. Ahhoz, hogy ezt az irdatlan mennyiségű homokzsákot a szakemberek ki tudják helyezni, valamennyiünk munkájára szükség van. A Duna várhatóan szombat délután fog tetőzni, soha nem látott és mért rekord magassággal.

Városunk megvédéséhez szükségünk van az Önök segítségére is, ezért kérem, hogy akik önkéntes munkájukkal (homokzsákrakodás) szeretnének segíteni, jelentkezzenek az alábbi számok valamelyikén (mobilszám 1: 06-20-295-40-93, mobilszám 2: 06-20-943-70-26). A jelentkezés során diktálják be nevüket, elérhetőségüket, és azt, hogy mikor és mennyi ideig tudják vállalni az önkéntes munkát. Kérjük, hogy a készletek végessége miatt a munkavégzéshez lehetőség szerint hozzanak magukkal gumicsizmát, lapátot és esőkabátot.

További kérés, hogy mindazok, akik élelmiszer adománnyal tudnak segíteni a gátakon dolgozóknak, hozzák be azokat a városháza (Komárom, Szabadság tér 1.) alagsorában található közterület-felügyeletre, ahol munkatársaink éjjel nappal, a nap 24 órájában fogadják a felajánlásokat.

2013. 06. 04. 15:08 óra

Komárom Város Önkormányzata a kialakult árvízhelyzet miatt valamennyi heti és hétvégi rendezvényét másik időpontra halasztja. Az intézkedés a június 4-i nemzeti összetartozás programjain túl érinti a hétvégi pedagóguskórusok országos találkozóját, az V. Hon-Napot, valamint a Monostori erőd dunai bástya ünnepét is. Megértésüket köszönjük! Az új időpontokról a későbbiekben adunk tájékoztatást!

2013. 06. 04. 10:48 óra

Kedves Komáromiak!

Az elkövetkezendő napokban sajnos ismét komoly próbatétel elé állít valamennyiünket a természet. Ahogy a híradásokból Önök is értesülhettek, komoly árhullám vonul le a Dunán. Városunkat a hét második felében fogja elérni a legmagasabb árhullám, amely az előzetes előrejelzések szerint meghaladja majd a 2002-es rekord vízállásszintet. A Duna városunkban várhatóan kb. 810 cm-rel tetőzik.

Kérésünk, hogy mindazok, akik önkéntes munkájukkal (homokzsákrakodás, ideiglenes védvonal építés) szeretnének segíteni, kérjük, jelentkezzenek az alábbi számok valamelyikén (mobilszám 1: 06-20-295-40-93, mobilszám 2: 06-20-943-70-26). A jelentkezés során diktálják be nevüket, elérhetőségüket, és azt, hogy mikor és mennyi ideig tudják vállalni az önkéntes munkát. Kérjük, hogy a készletek végessége miatt a munkavégzéshez lehetőség szerint hozzanak magukkal gumicsizmát, lapátot és esőkabátot.

További kérésünk, hogy mindazok, akik élelmiszeradománnyal tudnak segíteni, hozzák be azokat a városháza (Komárom, Szabadság tér 1.) alagsorában található közterület-felügyeletre. Munkatarásaink éjjel nappal, a nap 24 órájában fogadják a felajánlásokat.

Köszönjük!

Tisztelettel:

Dr. Molnár Attila
polgármester

2013. 06. 03.

Kedves Komáromiak!

Ez év márciusában, a rendkívüli időjárás idején Önök példát mutattak összefogásból, és emberségből. Az elkövetkezendő napokban sajnos ismét komoly próbatétel elé állít valamennyiünket a természet.

Ahogy a híradásokból Önök is értesülhettek, komoly árhullám vonul le a Dunán. Városunkat a hét második felében fogja elérni a legmagasabb árhullám, amely az előzetes előrejelzések szerint megközelítheti a 2002-es rekord vízállásszintet. A vízügyi hatóságok, valamint a katasztrófavédelem munkatársai önkormányzatunk segítségével mindent megtesznek a helyzet kezelése érdekében.

Hivatalunk is folyamatos védelmi készültséget tart és igyekszünk Önökkel minden rendelkezésünkre álló információt haladéktalanul megosztani. Amennyiben bármilyen lakossági segítségre lesz szükségünk (homokzsákolás, élelmiszer biztosítása a gátakon lévőknek, ideiglenes elhelyezés stb.), arról azonnal tájékoztatást adunk.

Kérem, kísérjék figyelemmel folyamatosan honlapunkat (www.komarom.hu), illetve hivatalos facebook oldalunkat (http://www.facebook.com/komaromvaros.hivatalosoldala.

Tisztelettel:

Dr. Molnár Attila
polgármester
Galéria: A honvédelmi miniszter is megtekintette az árvízi védekezést

Galéria: Árvíz 2013. 06. 04.

Galéria: Itt járt a miniszterelnök

komarom.hu

hirdetés
Previous articleÁrvíz – Hende: a pilóta nélküli repülőket is bevetették
Next articleMegdőlt a Duna vízszintrekordja Pozsonynál