Kezdőlap HÍR-MIX Arany- és platinafokozat

Arany- és platinafokozat

556
MEGOSZTÁS

Nemzetközi elismerést kapott a komáromi kórház ideggyógyászata

A stroke (olv. sztrók) az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező; csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente ennél több halálesetet. A betegség akkor alakul ki, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget ad; lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig. A stroke valóban vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Ezen a téren jelentős eredményt tud felmutatni a komáromi kórház ideggyógyászata.

Az agyérkatasztrófával sújtott betegek kiemelkedően magas szintű orvosi ellátásának köszönhetően az AGEL csoport tagjaként működő komáromi kórház neurológiai osztálya nem csupán az ország legjobb idegosztályai közt van számontartva, de nemzetközi viszonylatban is komoly szakmai elismerést vívott ki magának. A nemzetközi ESO Angels Award értékelése alapján a komáromi kórház neurológiai osztályának múlt évi teljesítményét a legkiemelkedőbb arany és platina státusszal, az idei év első negyedében nyújtott kimagasló orvosi eredményeiket pedig arany státusszal díjazták a napokban Milánóban megtartott ESOC (5th European Stroke Organisation Conference) konferencián. Az ESO Angels – díjat azon kórházi osztályok egészségügyi kollektívái, illetve olyan egyének vehetik át, akik elkötelezett, gondoskodó munkájukkal és kimagasló szakmai tudásukkal hozzájárultak az agyérkatasztrófával súlytott betegek kezeléséhez és gyógyulásához. Kizárólag azok az egészségügyi intézmények lehetnek a várományosai, akik regisztrált tagjai a nemzetközi ESO szervezetnek (eddig 1500 kórház csatlakozott), és a náluk folyó kezelések eredményeit folyamatosan bejegyzik egy, a szervezet által működtetett rendszerbe, majd ezek összesítése és kiértékelése alapján megfelelnek az ESO kritériumainak.
A kórház neurológiai osztályának főorvosnője, Dr. Eva Hanáčková irányítása alatt már néhány évvel ezelőtt elkezdődött az az aprólékos munka és a hatásos betegkezelés bevezetése. – Míg régebben, a statisztikák szerint 30 percbe telt a betegek diagnosztizálása, ma az átlagosnál jóval rövidebb, tíz perces időkereten belül elvégzezzük a beérkező beteg CT vizsgálatát és megkezdik a gyógyszeres kezelését, amivel az agyi katasztrófát kiváltó ok megszüntethető, és a beteg maradéktalanul meggyógyulhat, és teljes értékű minőségi életet élhet. Múlt évben a komáromi kórház neurológiai osztályára 371 beteget hoztak be agyérkatasztrófával, ebből 338 esetben diagnosztizáltunk akut agyi infarktust – agyi érelzáródást, a többi esetben pedig vérzéses kóreredet állt a tünetek hátterében. Idén eddig 242 beteget láttunk el, ebből 219 alkalommal agyi infarktussal álltunk szemben. magyarázta a kitüntetett osztály főorvosnője.

 

DUNATÁJ HETILAP 32/2019

hirdetés