HAZA BELFÖLD Amnesty International: Tovább tart a romák diszkriminációja Szlovákiában

Amnesty International: Tovább tart a romák diszkriminációja Szlovákiában

1143
hirdetés

Továbbra is diszkriminálják a romákat Szlovákiában – állapította meg a 2012-es évre vonatkozó éves jelentésében az Amnesty International szlovákiai szervezete (AI SK) – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

    Az emberi jogi szervezet állítása szerint Szlovákiában a romákat egyebek között az oktatási intézményekben éri hátrányos megkülönböztetés, de a jelentés az etnikum tagjait érintő erőszakos kilakoltatás ismétlődő eseteire is rámutat.
    Az Amnesty International jelentése megállapítja: a romák hátrányos megkülönböztetése olyan régóta fennálló jelenségnek számít Szlovákiában, amiért az országot már az ENSZ gazdasági, kulturális és szociális jogokért felelős Bizottsága (CESCR) is bírálta.
    „A hátrányos megkülönböztetésnek ezek az esetei leginkább az oktatás, a lakhatás, illetve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén fordulnak elő” – mondta a jelentés megállapításai kapcsán Jana Vargovcíková, az AI SK szóvivője, aki az oktatási intézményekben a romákkal szemben megnyilvánult hátrányos megkülönböztetés példájaként az elkülönített roma osztályok létrehozását említette.
    A szegregáció ilyen formájára a szervezet szerint a múltban több példa is akadt Szlovákiában, a legismertebbnek a szentmihályfalvai (Sarisské Michalany) általános iskola esete számít, ahol a többségében cigány gyerekek által látogatott intézmények a szülők kérése alapján a tanintézetbe járó roma diákok számára – etnikai hovatartozásuk szerint – külön osztályokat hoztak létre. Az utóbbi esetnek bírósági utójátéka is volt, ennek során tavaly ősszel az eperjesi kerületi bíróság is megállapította a hátrányos megkülönböztetést, és annak felszámolására kötelezte az intézményt.
    Vargovcíková szerint az utóbbi időszakban pozitív változások is voltak, ezek között utalt az eperjesi kerületi bíróság tavaly őszi döntésére, amely szerint a szentmihályfalvai iskolának a jövő iskolaév kezdetéig fel kell számolnia az elkülönített roma osztályokat.
    Az AI SK jelentése az emberi jogok „jelentős mértékű megsértéseként” értékeli az illegális telepeken élő romák erőszakos kilakoltatásait is, ezzel kapcsolatosan több, Kelet-Szlovákiában tavaly történt esetet is említ. „Amikor az önkormányzatok a kényszer-kilakoltatás eszközéhez folyamodnak, ezt gyakran anélkül teszik, hogy az érintetteknek más lakhatási lehetőséget ajánlanának fel” – fejtette ki Vargovcíková.

MTI

hirdetés
Previous articleMa 100 éves a felvidéki magyar cserkészet
Next articleAz Inter kiegyenlített …