HAZA DUNATÁJ Amikor az árubemutatót keserves csalódás követi …

Amikor az árubemutatót keserves csalódás követi …

858
hirdetés

Leggyakrabban a kispénzű nyugdíjasok az áldozatok!

GGGHPostaládájukban színes papírra nyomtatott, kirándulással egybekötött árubemutatóra invitáló meghívót találtak? A rendőrség arra figyelmezteti a Komáromi járás lakosait, főképp az idősebb korosztály képviselőit, hogy legyenek óvatosak az ajánlatok elfogadásánál, mert azok többségükben a tömegpszichózison alapuló meggyőzéssel végződnek, s amikor kiderül, hogy az ott vásárolt áru a tizedét sem éri a szerződésben foglaltnak, már nincs menekvés, fizetni kell, különben kopogtat az ajtón a végrehajtó.

Az utóbbi hetekben egyre több alkalommal kellett a rendőrségnek vizsgálatot indítania olyan esetekben, amikor ezek az áruértékesítő vállalkozások szinte az anyagi végromlás határára taszították a hiszékeny embereket. Az alábbiakban szeretnénk tanácsot adni, hogy mire kell ügyelni annak érdekében, nehogy olvasóink is a becsapottak sorsára jussanak. 1. A meghívók jellegzetessége, hogy árubemutatóra, ínyencshowra, kedvező bevásárlásra, ingyenes vacsorára, felejthetetlen kirándulásra – ahol ingyenes ajándékot kapnak a résztvevők – hívják a hiszékenyeket. Ilyen esetben kérjük ki tapasztaltabb rokonaink véleményét, akik az interneten annak is utánanézhetnek, hogy az invitáló cég neve szerepel-e a Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség (Slovenská obchodná inšpekcia) nyilvántartásában. Leggyakrabban az éppen most folyó EU-s árleszállításra hivatkoznak, időnként elkérik a résztvevők személyi okmányait, elfelejtenek vásárlás után elismervényt adni. Abban az esetben, ha úgy érzik, erőnek erejével akarják önökket vásárlásra kényszeríteni, azonnal hívják a rendőrség 158-as ügyeleti vonalát.

2. A csalók gyakran alkalmazott trükkje, hogy mobilon, vagy pedig vezetékes telefonon idős embereket hívnak fel, unokájuk, gyermekeik nevében, illetve rájuk hivatkozva, s azonnal pénzt kérnek vásárlásra, betegellátásra. Ne dőljenek be az ilyen trükköknek, inkább hívják fel önök az érintetteket, kérdezzék meg, valóban ők igénylik-e a pénzt, s ha nem, azonnal értesítsék a rendőrséget, amely az önök készülékében tárolt adatok alapján lokalizálni tudja a csalókat.

3. A csalók mindig a jóhiszeműséggel élnek vissza. Ha idegenek kérnek önöktől segítséget (pénzt) gyors kórházi operációra, s ellenszolgáltatásként nagyobb mennyiségű, valutát kínálnak érte, biztosak lehetnek abban, hogy csalókkal állnak szemben. Azt ugyanis mindenkinek tudnia kell, hogy hazánkban minden orvosi kezelés, tehát a műtétek is ingyenesek!

4. A lakástolvajok többnyire becsengetnek, áldozataikhoz, mondván, hogy visszajáró pénzt, vagy nyereményt hoznak, s kellő figyelemelterelés után egyszerűen elemelik az idős emberek megtakarított vagyonkáját. Egyetlen szolgáltató sem készpénzzel, s főleg nem küldönccel rendezi a visszajárót! Minden olyan esetben, amikor úgy érzik, hogy becsapják önöket, azonnal hívják a 158-as telefonszámot.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleMagyar kultúra – Rovásírás
Next articleÚj és szebb helyen a műszaki egyetem