HAZA KÜLFÖLD Amerikai költségvetési vita – A Fehér Ház elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb...

Amerikai költségvetési vita – A Fehér Ház elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb ajánlatát

847
hirdetés

A Fehér Ház kedden elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb, az ideiglenes költségvetés elfogadására és az adósságplafon megemelésére vonatkozó ajánlatát.

Amy Brundage, az elnöki hivatal szóvivője szerint a képviselőházi republikánusok javaslatukkal annak az ultrakonzervatív Tea Party mozgalomnak próbáltak meg gesztust tenni, amely az amerikai szövetségi kormányt részleges megbénításáért felelős. Megismételte, hogy hogy a kormány nem hajlandó „váltságdíjat” fizetni azért, hogy a törvényhozás tagjai elvégezzék alapvető feladataikat, vagyis azt, hogy elfogadják a büdzsét és jóváhagyják az ország adósságainak kifizetését.
A CNN hírtelevízió értesülése szerint a képviselőházban egyébként nincs meg a megfelelő szavazat a republikánus indítvány elfogadásához.
A fehér házi szóvivői közlemény ugyanakkor méltatta a szántusban folytatott, a válság feloldását célzó, kétpárti tárgyalásokat.
A Fehér Ház azt is közölte, hogy Barack Obama elnök kedd délután fogadja majd a demokrata képviselőcsoport vezetőit.
Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak legkésőbb csütörtökig meg kellene állapodnia az államadósság limitjének megemeléséről, ellenkező esetben a közgazdászok többsége szerint technikai csőd következhet be.

MTI

hirdetés
Previous articleA National Geographic első száma 125 éve jelent meg
Next articleLajčák: akkor fogadjuk el a kettős állampolgárságot, ha európai norma szól erről