HAZA KÜLFÖLD Aláírták a V4-es Harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatot

Aláírták a V4-es Harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatot

959
hirdetés

A Visegrádi országok védelmi miniszterei szerdán Varsóban aláírták a V4-es Harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatot.

    Hende Csaba honvédelmi miniszter a találkozót követően telefonon az MTI-nek kifejtette: a V4-es Harccsoportnak – amelynek keretnemzete Lengyelország lesz – 2016 első negyedévében mintegy 3000 katonával kell felállnia. Alkalmazását és feladatait az Európai Unió harccsoportjairól szóló elvek határozzák meg. A négy visegrádi ország – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – katonái alkotta közös haderőnek önállóan képesnek kell lennie európai uniós katonai műveletre. Ehhez egy komplex képességekkel rendelkező, gyors reagálású, magas készültségű, az összhaderőnemiség feltételének megfelelő haderőre van szükség – emelte ki a tárcavezető.
    Hende Csaba elmondta, hogy a V4-es nyilatkozaton felül lengyel kollégájával kétoldalú megállapodást is aláírtak, amely a különleges műveleti erők közötti együttműködésről, közös kiképzéséről, tapasztalat cseréjéről szól. A tárcavezető megjegyezte, a Magyar Honvédség idén több közös gyakorlatot is tart a lengyel katonákkal. A miniszter példaként kiemelte a NATO Reagáló Erő (NRF) „STEAD FAST JAZZ 2013” gyakorlatát, amelyen Lengyelország vezetése mellett a balti és a visegrádi államok, valamint számos más NATO-tagállam is részt vesz.
    A tárcavezető elmondta, hogy a szerdai lengyelországi találkozón a V4-es országok a weimari együttműködés országaival – vagyis Lengyelországon kívül Németországgal és Franciaországgal – kiegészülve tanácskoztak az európai biztonság és védelempolitika aktuális kérdéseiről, de érintették Afganisztán és a Nyugat-Balkán biztonságának kérdéseit is.
    Ezenfelül a francia védelmi miniszter részletes tájékoztatást és értékelést adott a Maliban zajló műveletről is, s köszönetet mondott a misszióhoz hozzájáruló országoknak, így Magyarországnak is. Hende Csaba elmondta, hogy a francia vezetésű műveletben vannak még hiányos képességek, de amint minden feltétel adott lesz, várhatóan április elején a magyar katonák is csatlakoznak a misszióhoz – mondta Hende Csaba.

MTI

hirdetés
Previous articleBugár Bélával és Kelemen Hunorral tárgyalt Bajnai Dunaszerdahelyen
Next articleValósággá vált az álom!