HAZA KULTÚRA Ahol félszáz férfi tekintetéből, mosolyából olvashat(t)unk – tárlatmustra a komáromi „Zichyben“

Ahol félszáz férfi tekintetéből, mosolyából olvashat(t)unk – tárlatmustra a komáromi „Zichyben“

1039
hirdetés

A férfiportré 50 árnyalata címmel nyílt meg Kopják Angelika, a Helios Fotókub alelnökének fotókiállítása június 28-án a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli részlegének emeleti fotógalériájában. Sokak számára ismerős arcokkal, markáns egyéniségekkel „találkozhat(t)unk“ a komáromi helyszínen szeptember 10-ig látható tárlaton. Hullámhegyekkel- és völgyekkel teli életutakról árulkodik egy-egy lencsevégre kapott tekintet, mosoly, fintor, ránc…, amelyek előtt érdemes mélázva időzni, s akár a tulajdonosaikkal együtt átélt emlékeinket felidézni.

Kopják Angelika, a Helios Fotókub alelnöke és a férfiarcok kémlelője

A tikkasztó kánikulában is sok érdeklődőt vonzó megnyitón Holop Ferenc, a Helios Fotóklub elnöke magyar, Jana Mačicová, a Komáromi Regionális Népművelési Intézet szakreferense szlovák nyelven üdvözölte a jelenlevőket, Vetter János, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola igazgatója pedig bemutatta kollégáját, Kopják Angelikát. A frappánsan megfogalmazott, humorral is átszőtt beszédében a tárlatcímhez illően ötvenszer szerepelt a „kép“ szó vagy szótag, miközben azt is sejtetni engedte, hogy milyenek a férfiak… A Bossa Rosa trió fülbemászó dalaival fokozta a jó hangulatot, s a virágokkal köszöntött, tehetséges alkotó egyebeken kívül az ajándékba kapott „Angelika 50 kortyát“ is megkóstoltatta a zárófogadásra meghívott sokasággal.

Jana Mačicová, Vetter János, Kopják Angelika és Holop Ferenc a megnyitón

Megtudtuk, hogy a komáromi születésű Kopják Angelika a helyi „Ipari“ elvégzése után, távúton a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán szerzett diplomát. Jelenleg a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola gazdasági és ügyviteli részlegének vezetője.

A fényképezéssel középiskolásként kezdett ismerkedni, s az 2012 óta szerves része az életének. Az ilyen jellegű ismereteit autodidaktaként sajátította el a szakirodalomból, fotós tanfolyamokon és workshopokon. Továbbra is fokozatosan mélyíti el a tudását és tapasztalatait, fejleszti saját technikáját. Alkotás közben szereti a spontaneitást, az események és pillanatok megörökítését sokszor a háttérből, mintha ott sem lenne. Saját bevallása szerint a fotográfia számára már szenvedély és életforma. Az érdeklődése középpontjában az ember áll. A portréfotózás mellett a riport-, dokumentum- és zsánerfotózás is a kedvencei közé tartozik. Rendszeresen vesz részt bel- és külföldi versenyeken, a munkáival már díjakat nyert. Több csoportos kiállításon is bemutatkozott, a jelenlegi pedig a harmadik önálló tárlata. A komáromi erőd az objektíven keresztül című állandó kiállítása stílusosan a komáromi erődben kapott helyet.

A Bossa Rosa trió fülbemászó dalaival fokozta a jó hangulatot

„Az egyik kedvenc zsánerem a portréfotózás, és 2019-ben ötlöttem ki, hogy összehozzak egy olyan portrékiállítást, amelynek egységes vizuális kimenetele van, s az arcokra fókuszáló, fekete-fehér képek kifeketített környezetbe kerülnek. Különböző korú férfiakat fotóztam azért is, mert főleg a férfiarcokat szeretem kémlelni, s azt tapasztalom, hogy nagyon sokan fényképeznek nőket. A kiválasztásukkor nagyon sokszor az általam többé-kevésbé ismert alanyaim mosolya és a tekintete volt a mérvadó, s próbáltam megörökíteni a belőlük jövő kisugárzást is. Ez a kollekcióm, amelyeket mintegy 80 férfiportrém közül válogattam össze, így együtt még soha, sehol sem volt látható. A „Zichy“ fotógalériájában szeptember 10-ig tekinthető meg. Miközben más zsánereknek, például a riport- és dokumentumfotózásnak is hódolok, folytatni szeretné a férfiportré-gyűjteményem bővítését”– mondta el a kérdéseink nyomán a Ma7-nek Kopják Angelika, akinek a tűnődésre-továbbgondolásra késztető kiállítási anyagához ezúton is gratulálunk!

Vetter János frappánsan megfogalmazott, humorral is átszőtt beszédet mondott

Nem titkolta: nagyon örülne annak, hogy ha a jövőben más helyszíneken is bemutathatná ezt a közel két és fél évig készült anyagát…

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleEmléktáblát avattak a határőrök Dél-Komáromban
Next articleA jubileumi 70. évadot is szűkös anyagi keretek közé kell beszorítani a Jókai Színházban