HAZA RÉGIÓ Adventi fénybe burkolózik Győr

Adventi fénybe burkolózik Győr

1152
hirdetés

adventi_fnyjtk_18

A kiadványért kattintson a képre:

 

 

 

November 29-én ismét felgyúlnak az ünnepi fények a győri belvárosban. A karácsonyi vásár, az adventi programok, az eddigieknél is szemkápráztatóbb fényjáték, a győrkőcbirodalom, és még számos érdekesség várja az ünnepre készülőket Győrben…

 

Ismét eltelt egy év, hamarosan újra legszentebb ünnepünkre készülünk. Győrben a különlegesnél is különlegesebb hangulatban várják a Karácsonyt, hiszen az Advent Győrben rengeteg szép pillanatot tartogat a számunkra. Az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, Győr egész évben sok izgalmas programot kínál, de számára a legkiemelkedőbb az Advent időszaka. Hozzátette, az egyik legszebb keresztény ünnepünkre, a Megváltó eljövetelére készülünk, és ehhez az emelkedett hangulathoz a szervezők színvonalas programokkal is igyekeznek hozzájárulni. A tájékoztatón jelen volt Rákász Gergely orgonaművész, aki december 26-án ad koncertet városunkban. Mint mondta, ez az időpont több mint tíz éve fix a naptárjában, és büszke arra, hogy a győri karácsonyi koncertjének ilyen nagy hagyományai vannak. Kiemelte, bármerre jár az országban, sokan megemlítik, hogy mennyire szeretnek Győrbe jönni, és a győri adventi fényeket is sokan emlegetik. A koncerttel kapcsolatban elárulta, Karácsony egy bensőséges ünnep, a hangulat megidézése érdekében a templomban lekapcsolják a villanyokat, és csak a hatalmas gyertyák világítanak majd a koncert alatt.

A fesztivál fő helyszíne ezúttal is a Széchenyi tér lesz, ahol a kézművesek faházai mellett a Mindenki Karácsonyfája, kisvasút, óriás mesekönyv, körhinta, a rénszarvasszán, a Betlehem és természetesen az adventi koszorú várja a kilátogatókat. Sokan várják, és az idei évben az eddigieknél is látványosabb fényjátékot láthatnak az érdeklődők vasárnaptól csütörtökig 17-20 óráig óránként, pénteken és szombaton pedig 21 órakor is a téren.

Domanyik Eszter a Polgármesteri Hivatal Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztályának vezetője elmondta, a november 29-i nyitónapon az ökumenikus áldás, Borkai Zsolt polgármester köszöntője és a Győri Nemzeti Színház művészeinek műsora után felgyúlnak az ünnep fényei, és kezdetét veszi a fesztivál. Valódi kuriózumnak ígérkezik Pitti Katalin Adventi Jótékonysági Hangversenye, a Kijev City Balett Hattyúk tava előadása, a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Férikar koncertje. Idén már hatodszorra rendezik meg – december 12-14-én – a nagy sikerű Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált a Richter Teremben. Forgács Péter színházigazgató kiemelte, Bede Fazekas Csaba december 25-én lesz 80 éves, tiszteletére gálaestet rendeznek a színházban neves előadók közreműködésével. Az Advent során fellép többek között Demjén Ferenc, a Fortissimo Jazz Orchestra, a Black & Proud Gospel, a Capella Savaria, Korda György, a Buborék együttes, a Momentán Társulat, Szekeres Adrienn, Bogányi Gergely és még sokan mások. Természetesen nem múlhat el a karácsony Diótörő nélkül. A gyerekek örömére koncertezik a Napraforgó, a Zabszalma együttes, a Kiskalász együttes, de itt lesz az Alma együttes is, egy Mikulás nap erejéig. Az év a városi szilveszter eseményeivel zárul, kicsik és nagyok együtt búcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt. A Star Machine Zenekar vidám programjai mellett tűzijáték és utcabál teszi emlékezetessé a szabadtéri bulit.

 

Győr az idén is gondol a rászorulókra, ezért ezúttal is megtalálható lesz a téren az Adventi Jótékonysági Faház, ahol ki-ki erejéhez mérten támogathatja a szükségben szenvedőket.

Bozsoki Zoltán a Győri Vásár Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az idén több mint 120 faházat állítanak fel a belvárosban, a Megyeháza téren, a Baross úton, az Arany János utcában és a Széchenyi téren. A gasztronómia kedvelői a népszerű tematikus napoknak örülhetnek: december 7-én a falusi mangalica disznóvágás, 14-én a Halkülönlegességek Napja, 21-én pedig az ünnepi bejglisütés jótékonysági események várják az érdeklődőket.

Az adventi időszakban a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány közreműködésével a belvárosi üzletek hosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat, akik hétköznaponként 16 órától, szombaton pedig egész nap ingyenesen parkolhatnak. A rendezvényekre jegyeket, és Győrrel kapcsolatos karácsonyi ajándékokat a Baross úti Látogatóközpontban lehet vásárolni.

A decemberi programok tudnivalóit a szervezők egy mobilapplikációs alkalmazásban gyűjtötték össze, amely a Google Play-ről letölthető androidos készülékekre, valamint hamarosan Iphone-ra is elérhető lesz az AppStore-ból az Advent Győrben kereső kifejezéssel. Az alkalmazás Windows Phone-ra is elkészült. Az adventi programokat és tudnivalókat tartalmazó kiadvány letölthető INNEN, a győri háztartásokba pedig a Győr+ hetilap november 22-i számával jut el.

gyor.hu

hirdetés
Previous articleTöbb százan tüntettek a pozsonyi parlament előtt a kisiskolák megmentéséért
Next articleNigella Lawson: „használtam drogot, de nem vagyok függő”