HAZA BELFÖLD Áder János: Türelmet és bölcsességet az önkormányzatiság ügyében

Áder János: Türelmet és bölcsességet az önkormányzatiság ügyében

763
hirdetés
50526Andrej Kiska köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatásra érkezett Áder János magyar államfő. A pozsonyi közös sajtótájékoztatón mindkét államfő egyetértett abban, hogy a két ország közötti kapcsolatok nagyon jó szinten vannak. „Államfőkként azt kívánjuk, hogy a polgáraink közötti kapcsolatok magas szintűek legyenek, és hogy mi mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a pozitív kapcsolatokat tovább erősítsük” – jelentette ki Kiska. Áder János szerint a szlovák-magyar gazdasági kapcsolatok példaértékűek lehetnek más szomszédos országok számára is.

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar államfő érintette a magyar Közösség Pártja önkormányzatisági törekvéseit is. Elmondta, hogy Szlovákia stabil és alkotmányos intézményi rendszerrel bír ahhoz, hogy a szólásszabadság tiszteletben tartásával lehetőség nyíljon minden kérdés megvitatására, beleértve az önkormányzatiság kérdéskörét is. Hozzátette, hogy mindenkinek, aki e kérdések megvitatásában részt vesz, csak „türelmet és bölcsességet” kívánhat.

Andrej Kiska nem kommentálta Magyarország Európai Unió által is bírált egyes lépéseit. „Természetesen tudunk minden egyes ilyen témáról, többről az elnök úrral is gond nélkül beszéltünk” – mondta el a szlovák államfő. Ugyanakkor leszögezte: „Ez az első hivatalos találkozónk és az első alkalmunk, hogy az országaink polgárai közötti jó kapcsolatokat erősítsük”. Elmondása szerint a találkozón a nemzeti kisebbségek kérdései nem kerültek szóba. „A magyar nemzetiségű állampolgároknak minden feltétel adott ahhoz, hogy gyermekeiket anyanyelvükön neveljék, hogy hagyományaikat megőrizzék” – jelentette ki Kiska.

ba, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHétfőn délután tartotta meg alakuló ülését a gútai városi önkormányzat
Next articleAz MKP komáromi alapszervezete nem képes megújulni!