HAZA Egyéb A visegrádi országok közül a lengyelek a leginkább befogadók, a szlovákok a...

A visegrádi országok közül a lengyelek a leginkább befogadók, a szlovákok a leginkább elutasítók

1173
hirdetés
Kufstein, 2015. november 9. Migránsok kordonok között haladnak a Szlovénia felõl érkezõ migránsok fogadására kialakított tranzitállomáson az ausztriai Kufsteinben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Bugány János
Kufstein, 2015. november 9.
Migránsok kordonok között haladnak a Szlovénia felõl érkezõ migránsok fogadására kialakított tranzitállomáson az ausztriai Kufsteinben 2015. november 9-én.
MTI Fotó: Bugány János

A visegrádi országok (V4) közül a lengyelek a leginkább befogadók, a szlovákok a leginkább elutasítók a háborús övezetekből, illetve a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültekkel kapcsolatban – olvasható a Tárki szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A közvélemény-kutató cég tájékoztatása szerint a Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás 2015 utolsó negyedévében a menekültek befogadásával kapcsolatban végzett vizsgálatot négy közép-európai országban (Szlovákiában szeptember 1-9. között, Csehországban szeptember 7-14. között, Lengyelországban augusztus 17-24. között és Magyarországon október 16-23. között).
    A kutatásból kiderül, hogy a háborús övezetekből érkező menekültek befogadásával kapcsolatban leginkább a szlovákiai válaszadók elutasítóak: kétszer annyian (63 százalék) válaszoltak úgy, hogy egyáltalán nem kellene befogadni az innen érkező menekülteket, mint a leginkább befogadónak számító lengyel válaszadók (32 százalék). A magyar lakosság véleménye a lengyelekhez áll közel, a válaszadók 38 százaléka nem fogadna be menekülteket, hat százalékuk szerint letelepedésüket is engedni kellene, 50 százalékuk úgy véli, csak arra az időre kellene befogadni őket, amíg vissza nem térhetnek hazájukba, míg további hat százalékuk nem tudott dönteni.
    Arra a kérdésre, hogy „be kellene-e fogadni a Közel-Keletről, illetve Afrikából érkező menekülteket?”, mind a négy ország lakossága jóval kevésbé befogadó módon válaszolt. A lengyelek ugyanakkor e tekintetben is befogadóbbak a másik három ország polgárainál, a kutatás szerint 55 százalékuk inkább nem, vagy egyáltalán nem fogadna be menekülteket ezekből a térségekből. A magyar válaszadók húsz százaléka befogadná, vagy inkább befogadná ezeket a menekülteket, 71 százalékuk inkább nem, vagy egyáltalán nem, kilenc százalékuk nem tudott válaszolni. A megkérdezettek közül Csehországban 69 százalék, Szlovákiában 74 százalék inkább nem, vagy egyáltalán nem fogadna be embereket ezekből a térségekből.


MTI

hirdetés
Previous articleKomárom: Ismét lesz „Mi karácsonyunk” a Klapka téren
Next articleRECEPTEK: Gyors marhaszelet